Mai mulţi directori de deconcentrate au spus PAS unei şedinţe convocată la Prefectură. Ce mesaj a transmis prefectul!

Mai mulţi directori de deconcentrate au spus PAS unei şedinţe convocată la Prefectură. Ce mesaj a transmis prefectul!
Şedinţa grupului local mixt, în care se dezbat de obicei problemele cu care se confruntă cetăţenii romi din judeţul Botoşani, s-a desfăşurat marţi cu sala mai mult goală. Acest lucru a fost remarcat şi de prefectul Dan Nechifor, chiar de la începutul şedinţei, nici măcar reprezentanţii ONG-urilor care se ocupă de cetăţenii minoritari nefiind prezenţi la întâlnire.

Aceste şedinţe nu prezintă interes nici pentru şefii de instituţii sau pentru primarii care au în localităţile pe care le conduc comunităţi de romi, singurul director prezent la şedinţa de marţi fiind Teodor Dimitriu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar de la primării au fost reprezentanţi doar de la Botoşani şi Dorohoi.

Prefectul Dan Nechifor a spus pe un ton destul de ferm că această situaţie nu se va mai repeta la şedinţele viitoare, explicând de ce este importantă prezenţa directorilor de deconcentrate sau a primarilor la astfel de şedinţe. Reprezentantul Guvernului a tras şi o concluzie vizavi de modul în care s-au derulat aceste şedinţe înainte de venirea sa la Prefectură.

"Constat o prezenţă "deosebită" a ONG-urilor implicate în grupul de lucru mixt judeţean. Toate grupurile de lucru, comisiile care erau ţinute de foştii subprefecţi, din punctul meu de vedere, sunt inexistente. Probabil mai aveau şi alte activităţi în afară de prezenţa în aceste comisii, dar vă garantez eu că lucrurile se vor schimba. Domnul Dimitriu cred că este singurul conducător de instituţie deconcentrată care a participat şi îi mulţumesc pentru asta, toţi ceilalţi s-au gândit să trimită câte un referent, un inspector superior, probabil aceasta este atenţia pe care o acordă problemelor romilor la nivelul judeţului Botoşani. Dacă sunt şi probleme locale ar fi trebuit să fie şi primăriile prezente, dar probabil la nivel local acele primării dacă au comunităţi de romi nu au probleme şi când vor ajunge la mine le voi comunica eu că în toate comisiile, inclusiv cele de incluziune socială, nu am văzut niciun reprezenant în afară de Dorohoi şi Botoşani. Depăşim acest moment şi vom reorganiza comisia", a spus prefectul Dan Nechifor.

În cadrul întâlnirii de marţi au fost puse şi o serie de întrebări, la care însă nu prea a avut cine să răspundă.

“Mie mi se pare corect că şefii de deconcentrate, care sunt plătiţi, ar trebui să răspundă la întrebări, nu prefectul. Este bine ca factorul decizional să fie prezent în aceste grupuri mixte şi în aceste comisii de incluziune socială pentru că este cel care ia decizia în UAT-uri", a conchis prefectul Dan Nechifor.

Pe ordinea de zi a şedinţei au fost mai multe puncte, printre care problemele cu care se confruntă romii botoşăneni, dar şi prosilibităţile de finanţare pe proiecte europene pentru acest segment de populaţie.

 

Spune-ne opinia ta