Luptă în instanţă pentru o funcţie de ales local

Luptă în instanţă pentru o funcţie de ales local
Suntem aproape de alegerile parlamentare, dar frustările cauzate de rezultatele obţinute la alegerile locale din 5 iunie nu s-au atenuat nici acum, drept dovadă faptul că în instanţe foşti colegi de partid încă se luptă.

Un exemplu este cel al unui politician din Partidul România Unită- Organizaţia Locală Suharău, ales la alegerile locale în funcţia de consilier local (deşi candidase şi pentru fotoliul de primar al comunei Suharău). La trei zile de la data alegerilor, Gheorghe Poraicu a aflat cu surprindere că a fost exclus din partid, fără să fi fost convocat la vreo discuţie sau ca măcar colegii săi de organizaţie să participe la vreo şedinţă în care să se ia această decizie.

Excluderea sa din partid a făcut imposibilă preluarea mandatului de consilier local, astfel că Poraicu a deschis două acţiuni în instanţă: una de suspendare a executării hotărârii PRU prin care s-a decis excluderea sa din partid, precum şi una de anulare a hotărârii. El a motivat că are mari îndoieli în privinţa legalităţii actului respectiv. În primul rând, nu îmbracă forma scrisă, nu a avut loc nicio Adunare Generală a Organizaţiei Locale a PRU Suharău care măcar să verifice teoria PRU, nu i s-a comunicat decizia şi mai mult, sancţiunea nu este definitivă. Ba, spune Poraicu, excluderea sa din partid l-a lăsat fără indemnizaţiile de consilier local la care ar fi avut dreptul.

De partea cealaltă, reprezentanţii PRU au o altă variantă, şi anume că Gheorghe Poraicu a fost convocat telefonic la şedinţa la care s-a decis excluderea sa, dar nu s-a prezentat, ba mai mult a refuzat să primească hotărârea de excludere, însă a ştiut despre ea şi nu a contestat-o. Pe de altă parte, spun cei de la PRU, Poraicu a fost sancţionat după ce s-au analizat rezultatele obţinute de acesta, în calitate de candidat la funcţia de primar, dar şi de consilier local, obţinând 21 de voturi.

Instanţa a reţinut că procesul verbal emanat în urma şedinţei organizaţiei PRU a fost singurul document prin care Poraicu era exclus din partid, iar cele două părţi, Poraicu pe de o parte şi PRU de partea cealaltă, interpretează diferit condiţiile şi procedura excluderii din partid. În schimb, deşi nu pot fi negate eventualele urmări negative în privinţa neîncasării unor sume de bani, aferente indemnizaţiilor de consilier local, instanţa a considerat că ar fi vorba de venituri viitoare, nu de o pierdere efectivă, iar acestea nu pot fi cuantificate dinainte deoarece valoarea lor este condiţionată de numărul de şedinţe la care consilierul local ar fi putut participa în următorii patru ani.

Ca atare, instanţa a decis să respingă cererea lui Gheorghe Poraicu de suspectare a actului emis de PRU, acesta având posibilitatea de a face apel ce a fost deja înregistrat la instanţa superioară. Între timp, procesul în care fostul membru PRU cere anularea sancţiunii aplicate de partid stagnează.

Ce se întâmplă la Suharău e mai interesant. Consiliul Local funcţionează în prezent cu 12 consilieri locali, nu cu 13 cum ar fi normal. "Domnul Poraicu are un litigiu cu partidul său, astfel că mandatul nu a fost atribuit, nici lui şi nici domnului Mircea Calistru, următorul pe listă. Deocamdată funcţionăm aşa, până la soluţionarea celor două procese", spune Marcel Chelariu, primarul comunei Suharău.

 

Spune-ne opinia ta