Lulin, cometa verde care ne viziteaza de Dragobete!

Lulin, cometa verde care ne viziteaza de Dragobete!
Cometa Lulin a fost descoperita in iulie 2007, de un chinez in varsta de 19 ani, Ye Quanzhi, student la Meteorologie in cadrul Universitatii Yat-sen China’s Sun.

Analizand o fotografie care infatisa o puzderie de stele, el a constatat ca una dintre ele nu era de fapt o stea, asa cum se banuise initial, ci o cometa, care a primit numele Lulin.

Aceasta are o culoare verzuie, datorita gazelor ce formeaza invelisul cometei. Jeturile venite din nucleul acesteia contin cianogen, un gaz toxic, si un tip special de carbon, a caror stralucire coloreaza spatiul inconjurator in verde.

Cometa va fi vizibila pe tot parcursul lunii februarie si se va apropia cel mai mult de Pamant pe 24 februarie 2009, la o distanta de circa 61,3 milioane de kilometri.

Se estimeaza ca va avea magnitudinea de aproximativ +4, asta insemnand ca este necesar un cer intunecat pentru a fi vizibila cu ochiul liber, noteaza stiintaazi.ro.

Lulin va fi localizata pe cer langa planeta Saturn si doua stele stralucitoare apropiate pe firmament, Spica si Regula. Pentru cei aflati in centre urbane, traseul cometei va putea fi observat cu ajutorul telescoapelor si binoclurilor.

In vreme ce planetele si majoritatea celorlalte obiecte ceresti din sistemul solar se invart in jurul Soarelui in sens invers acelor de ceasornic, Lulin se roteste in sensul acelor de ceasornic.

Mai mult, din cauza unei iluzii optice, de pe Terra, coada cometei pare sa stea inaintea acesteia, pe masura ce cometa se apropie de Soare.

“Practic, se deplaseaza de-a indaratelea prin sistemul solar, a explicat Stephen Edberg, astronom la NASA, citat de Associated Press.

Locul de origine al cometei se afla undeva la periferia sistemului solar, la o distanta de aproape 30 de trilioane de kilometri fata de Terra. Este pentru prima si ultima oara cand se va apropia de Soare, atrag atentia astronomii.

Dupa ce va ocoli Soarele, va capata suficienta viteza pentru a parasi sistemul solar, ceea ce inseamna ca nu va mai putea fi niciodata observata in mod nemijlocit de pe Terra.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
37

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
418

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
150

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...