Lovitura de stat in Egipt: Armata a pus stapanire pe televiziunea de stat, urmeaza intreaga tara

Lovitura de stat in Egipt: Armata a pus stapanire pe televiziunea de stat, urmeaza intreaga tara
Armata din Egipt a preluat controlul asupra televiziunii de stat, miercuri, miscarea facand parte din planul militarilor de a pune stapanire pe institutiile cheie, pentru inlaturarea presedintelui Mohamed Morsi.

 Astfel, Armata a pus cate un ofiter in incaperile importante din sediul televiziunii, care se afla in centrul capitalei Cairo, pregatindu-se sa il dea jos pe liderul islamist dupa expirarea ultimatumului. De asemenea, un nou protest a izbucnit la Cairo, mii de oameni asteptand in strada un deznodamant, scrie timesfreepress.com.

 Militarii din principalele departamente de presa monitorizeaza tot ceea ce transmit jurnalistii, insa nu intervin inca pe partea de continut, au marturisit angajatii televiziunii sub protectia anonimatului, pentru ca nu li se permite sa dezvaluie nimic din ce se intampla in interiorul cladirii.

Televiziunea de stat din Egipt este condusa de ministrul de Informatii, un musulman pus in functie de presedinte. Materiale jurnalistice controlate de acesta au fost redactate in favoarea Guvernului in timpul manifestatiilor sangeroase. Totusi, in ultimele doua zile, se pare ca televiziunea a mai inclinat balanta, transmitand materiale ceva mai echilibrate.

 Cu toate acestea, Morsi a jurat ca nu va ceda in fata milioanelor de protestatari, care au iesit in strada in cel mai mare protest anti-Guvern din istoria Egiptului. Totodata, sustinatorii sau islamisti au promis ca vor rezista in fata a ceea ce ei numesc o lovitura impotriva democratiei.

 Sefii armatei au avertizat cu privire la ce se va petrece miercuri, intr-un document intitulat "Ultimele ore" - sunt pregatiti sa isi verse sangele in lupta impotriva "teroristilor si prostilor", dupa ce Morsi a refuzat sa demisioneze din functia de presedinte. La randul sau, Morsi si-a oferit si el viata, spunand "pretul... este viata mea".

In Piata Tahrir, in cursul noptii de marti, mii de manifestanti sarbatoreau faptul ca armata a intervenit pentru a salva democratia revolutionara castigata in urma cu doi ani. Sustinatorii lui Moris, Fratia Musulmana, au denuntat insa o "lovitura militara". Ciocnirile de la Universitatea Cairo s-au soldat cu 16 morti si aproximativ 200 de raniti.

 Surse din armata egipteana au explicat, pentru Reuters, ca s-a intocmit un plan de inlaturare a lui Morsi si de suspendare a constitutiei dupa ora 17.00. Impreuna cu liderii politici, un consiliu interimar va conduce pana la alegerile anticipate.

 Confruntat cu aceasta perspectiva, Morsi a iesit, marti, la televizor, pentru a sfida ultimatumul de 48 de ore al armatei, aparandu-si "legitimitatea". Cel putin 39 de persoane au murit in timpul violentelor demonstratii de duminica pana in prezent.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plecare în plin campionat de la FC Botoșani. Vârful de atac titular a semnat cu un club din străinătate!

astăzi, 10:45
5

FC Botoșani, ultima clasată din play-out, s-a despărțit de atacantul croat Miroslav Ilicic (25 de ani), adus în toamnă.Titular până în februarie la echipa antrenată acum d...

Dumitru Dragomir susține că un medic ”plecat din Botoșani” i-a dat un leac de viață lungă! ”M-a văzut că eram așa roșu la față, credea că sunt bețiv!”

astăzi, 10:21
296

Dumitru Dragomir susține că a învățat asta de la un reputat medic cu origini botoșănene.„Fii atent, că nu mai știi pe cine să crezi în țara asta. Toți medicii ăștia ...

Administrația Națională de Meteorologie a prelungit atenționarea de tip Cod Galben pentru județul Botoșani!

astăzi, 10:10
123

Meteorologii eu emis o avertizare de tip Cod Galben valabilă până vineri, la ora 18.00.Vântul va avea intensificări în Moldova, în estul și sud-estul Transilvaniei cu v...