Logodna, in noul Cod Civil: Promisiunea reciproca de a incheia casatoria!

Logodna, in noul Cod Civil: Promisiunea reciproca de a incheia casatoria!
Proiectul noului Cod Civil reglementeaza, ca noutate absoluta, logodna, care constituie promisiunea reciproca de a incheia casatoria.

Logodna este reglementata la articolele 283-287 din proiectul noului Cod civil, si constituie promisiunea reciproca de a incheia casatoria.

Capacitatea de a incheia logodna este aceeasi cu capacitatea ceruta pentru incheierea casatoriei. Nu sunt impuse, insa, cerinta avizului medical si cea a autorizarii date de organul administrativ. Incheierea logodnei nu va fi supusa niciunei formalitati si va putea fi dovedita cu orice mijloc de proba.

Trebuie spus ca incheierea casatoriei nu va fi conditionata de incheierea logodnei, astfel ca logodnicul care va rupe logodna nu va putea fi constrans sa incheie casatoria.

In cazul ruperii logodnei, vor fi supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit in considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, in vederea casatoriei, cu exceptia darurilor obisnuite.

Darurile se restituie in natura sau, daca aceasta nu mai este cu putinta, in masura imbogatirii. Obligatia de restituire nu se va aplica daca logodna a incetat prin moartea unuia dintre logodnici.

Logodnicul care va rupe logodna in mod abuziv va putea fi obligat la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei, in masura in care au fost potrivite cu imprejurarile, precum si pentru orice alte prejudicii cauzate.

In aceleasi conditii, va putea fi obligat la despagubiri si logodnicul care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna.

Dreptul la actiune pentru restituirea darurilor facute in considerarea logodnei, precum si pentru sanctionarea ruperii abuzive a acesteia se va prescrie intr-un an de la ruperea logodnei.

Proiectul noului Cod civil a fost adoptat in sedinta Guvernului din 11 martie si a fost trimis la Parlament, pentru dezbatere si adoptare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
80

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
89

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
120

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...