Aleșii locali nu vor mai răspunde pentru toate actele adoptate

Aleșii locali nu vor mai răspunde pentru toate actele adoptate

Dacă actele pe care le dau vor produce prejudicii cuiva, aleșii locali care le-au emis/ aprobat nu vor mai răspunde pentru semnătura lor ca până acum, potrivit unui act normativ care va intra vineri în vigoare. Răspunderea lor va fi împărțită, în anumite condiții, sau chiar transferată integral la cei care dau avizele sau contrasemnează, iar aceștia din urmă vor putea fi trași la răspundere dacă refuză nejustificat să dea avizele și semnăturile cerute.

Modul în care aleșii locali răspund pentru actele adoptate va fi serios modificat începând de vineri, potrivit Legii nr. 140/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 215/2001 și pentru modificarea art. 55 din Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 461 din 20 iunie 2017, însă va intra în vigoare abia vineri.

Dacă acum Legea nr. 215/2001 nu stabilește în detaliu modul în care aleșii locali răspund pentru prejudiciile cauzate prin actele pe care le dau, acest lucru se va schimba semnificativ, pentru că răspunderea acestora nu se va mai activa în toate situațiile, iar o parte din responsabilitate va ajunge în spatele celor din aparatul de specialitate.

În primul rând, în legea recent publicată scrie că semnarea actului de către primar/ președintele consiliului va fi interpretată ca o învestire a actului cu autoritate (pentru ca actul să-și producă efectele), însă dacă și în ce măsură acel act a fost oportun sau necesar nu va mai putea fi apreciat și controlat de alte autorități. Ce înseamnă acest lucru? Că dacă există o problemă cu aceste aspecte, răspunzători vor fi cei care au semnat pentru avizare și pentru notele de fundamentare.

"Actele autorităților administrației publice locale angajează, în condițiile legii, răspunderea administrativă, civilă și penală, după caz, a funcționarilor și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean care, cu încălcarea prevederilor legale fundamentează, din punct de vedere tehnic și al legalității, emiterea sau adoptarea lor sau contrasemnează ori avizează, după caz, pentru legalitate, aceste acte", se prevede în textul de lege.

Ce se va întâmpla dacă actele nu vor fi fundamentate, semnate, contrasemnate sau avizate: în acest caz, legea prevede că ele își vor produce efectele juridice, dar dacă vor cauza cuiva prejudicii, atunci va fi angajată exclusiv răspunderea juridică a celor care au semnat actele.

"Refuzul funcționarilor publici și al personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului județean de a semna, respectiv de a contrasemna ori aviza actul administrativ, precum și eventualele obiecții cu privire la legalitate se fac în scris, în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii actului, și se înregistrează într-un registru special destinat acestui scop",  se precizează în act.

De altfel, dacă vor refuza să semneze/ contrasemneze/ avizeze actul, persoanele respective vor răspunde juridic pentru asta, însă numai dacă nu vor avea o motivare juridică pentru asta. Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...