Kelemen Hunor ameninţă că scoate maghiarii în stradă

Kelemen Hunor ameninţă că scoate maghiarii în stradă
"Oamenii vor ieşi în stradă dacă se încearcă dizolvarea comunităţii maghiare", a declarat liderul UDMR, potrivit unui articol din Washinghton Post de zilele trecute.

Proiectul de lege al UDMR privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare prevede înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, printre care una în care sunt grupate judeţele Covasna - Harghita - Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare.

Organizaţiile PCM din Covasna, Harghita şi Mureş propun o regionalizare asimetrică, în opinia civicilor maghiari trebuind să existe 12 regiuni, printre care şi Ţinutul Secuiesc.

Organizaţiile judeţene ale Partidului Civic Maghiar (PCM) din Covasna, Harghita şi Mureş, au formulat un comunicat cu privire la reorganizarea administrativă a ţării, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Kulcsar Terza Jozsef a spus că cele trei organizaţii ale PCM susţin o regionalizare asimetrică, "foarte potrivită" pentru România, în vederea formării comunităţilor administrativ-teritoriale.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara marţi la Parlament că în coaliţie nu s-a discutat despre un proiect concret privind reorganizarea administrativ-teritorială, discuţiile tehnice neavând rost în absenţa unei decizii politice.

"Nu am discutat despre asumare, nu am discutat despre un proiect concret, dacă vine, vine în Parlament, când va veni în Parlament. A rămas ca în această săptămână şi săptămâna viitoare mai discutăm politic, nu tehnic. Până nu există o decizie politică, n-ar rost să începem discuţiile tehnice despre reforma administrativă", a precizat ministrul la începutul săptămânii.

Consiliul Naţional Secuiesc susţine că proiectul reorganizării administrative a ţării este antidemocratic, contrar angajamentelor internaţionale asumate de România, şi lezează voinţa şi interesele locuitorilor Ţinutului Secuiesc.

În plus, are ca scop eliminarea din viaţa publică a populaţiei de naţionalitate maghiară din Ţinutul Secuiesc.

"Toţi cetăţenii şi toate autorităţile administraţiei publice locale din Ţinutul Secuiesc trebuie să protesteze hotărât şi să se pregătească chiar şi la nesupunere civică, demonstraţii stradale, făcând guvernul Romaniei să înteleagă: aşa ceva nu se poate face cu Ţinutul Secuiesc!", se arată în comunicatul de presă care a fost trimis şi ambasadelor SUA, Rusiei şi statelor membre ale Uniunii Europene.

Liderul Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a explicat, pentru HotNews, că expresia de "nesupunere civică" poate avea mai multe forme şi că printre acestea se regăsesc neplata impozitelor, blocarea unor porţiuni de drumuri şi "multe alte forme de protest paşnice", scrie Realitatea.net.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
76

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
86

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
118

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...