Jumătate de săptămână fără apă! Şeful Nova Apaserv afirmă că nu sunt alte soluţii!

Jumătate de săptămână fără apă! Şeful Nova Apaserv afirmă că nu sunt alte soluţii!
Operatorul de apă a anunţat că în weekendul 20- 22 noiembrie va întrerupe alimentarea cu apă pentru revizia generală a sistemului şi reparaţiile planificate. La fel ca în anii anteriori, lipsa apei va afecta localitățile care depind de sistemul de alimentare Siret.

Este vorba despre Botoşani, Dorohoi, Bucecea, Flămânzi, Băluşeni, Brăeşti, Broscăuţi, Copălău, Cristeşti, Curteşti, Leorda, Mihai Eminescu, Răchiţi, Stăuceni, Unţeni, Văculeşti, Vlădeni. Cu alte cuvinte, cam jumătate de judeţ, dar cu densitatea cea mai mare de clienţi ai Nova Apaserv.

Comunicarea operatorului de apă anunţă că întreruperea apei va dura între 20 şi 22 noiembrie, însă experienţele din anii anteriori arată că, de fapt, consumatorii nu vor avea apă mai bine de jumătate de săptămână.

Şi asta deoarece operatorul va întrerupe apa din seara de joi, 19 noiembrie, botoşănenii vor începe să-şi facă rezerve, să-şi umple căzile, oalele, sticlele, astfel că vineri dimineaţă, puţini vor fi cei care vor mai beneficia de apă la robinete.

Mai mult, deşi se anunţă că furnizarea apei va fi reluată duminică, pe 22 noiembrie, tot experienţele din anii anteriori au demonstrat că a mai durat chiar şi două zile până când toţi botoşănenii au primit apă, fiind vorba de cei care locuiesc în zona înaltă a municipiului, respectiv în zona industrială. Ceea ce înseamnă că lipsa apei va afecta familiile botoşănene, cu sau fără copii, mai mult sau mai puţin numeroase, cam jumătate de săptămână, cu neplăcerile aferente.

Explicaţiile oficiale

Interesantă este motivaţia operatorului de apă pentru revizia generală. Managerul Nova Apaserv, Gabriel Cârlan, susţine că este obligatorie o astfel de revizie cu întreruperea apei pentru neutralizarea bucăţilor vechi din magistralele înlocuite în urmă cu cinci ani, prin programul ISPA. Atunci, coloanele de alimentare au fost schimbate, însă cele vechi au rămas, astfel că de câţiva ani încoace se stabilesc alte şi alte puncte de neutralizare a conductelor vechi. Mai exact, se blindează capetele de coloană.

De asemenea, se montează vane (dispozitive montate în interiorul robinetelor, ce servesc la deschiderea sau întreruperea circulației apei, n.r.) cu rol de separare pe bucăţi a conductelor mari, astfel încât, în cazul unei avarii, să se poată goli porţiuni pe mici de conductă pentru remediere. De exemplu, pentru o avarie pe Bulevardul Mihai Eminescu, în zona Serviciului de Paşapoarte, apa ar trebui să se oprească de la fostul complex comercial până la parcarea din spatele Serviciului. Dar e doar o ipoteză.

În plus, sunt necesare lucrări la Staţia de la Cătămărăşti, unde trebuie schimbată o altă vană de mari dimensiuni la unul dintre bazinele de captare.




"Mai sunt conducte care au mai funcţionat, schimbarea nu s-a făcut instantaneu şi neutralizarea se face treptat. Nu putem lăsa oraşul fără apă. Nu contează câte echipe de muncitori avem la dispoziţie pentru că astfel de treburi se fac prin opriri succesive, nu toate odată pentru că se dezechilibrează hidraulic oraşul. Da, mai dezechilibrat decât va fi prin oprirea apei. Şi asta pentru că ar putea să pocnească ţevile atunci când dăm drumul la apă. Eu sunt mai supărat decât toţi pentru că eu pierd apă, pierd bani. Nu este un lucru pe care să-l doresc, dar nu avem altă soluţie! Sunt cu bună credinţă, dar altă variantă nu există. Pe viitor sperăm să nu se mai întâmple", explică Gabriel Cârlan.

Potrivit managerului Nova Apaserv, pe lista de lucrări sunt în prezent 20 de puncte, însă lista nu este finalizată încă.

Cum e la alţii?

Interesant este că cel puţin operatorii de apă din regiunea Moldovei nu apelează la revizii generale, deşi au avut programe de modernizare a reţelelor. De exemplu, la Iaşi, atunci când este nevoie de neutralizarea de conducte, se apelează la oprirea apei pe cartiere, nicidecum pe întregul municipiu. Pe site-ul Apa Vital Iaşi sunt postate comunicate privind cartierele afectate şi perioada de timp necesară echilibrării sistemului. La fel se întâmplă şi la Bacău, Vaslui, Suceava şi Neamţ.

De ce la unii se poate şi la alţii nu?

"Poate ei au trecut deja de pasul ăsta, poate sunt mai avansaţi sau pur şi simplu nu-şi asumă răspunderea şi nu fac nimic. Tehnic vorbind, altfel nu se poate. În plus, ca să deschid 70 de puncte de lucru odată ar fi o nebunie. Îmi asum ceva, dar cu riscuri minime. Lucrurile astea trebuiau făcute de mult", admite cu greu Gabriel Cârlan.

Nici presiunea publică nu este de neglijat. La scurt timp după anunţul operatorului de apă privind revizia tehnică, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, a anunţat că ar fi preferat să fie anunţat anterior pentru a putea contracara valul de critici ce urmează şi care vizează în primul rând CJ.

Nici în trecut situaţia nu a fost mai puţin presantă, fostul preşedinte al CJ, Florin Ţurcanu, insistând în urmă cu doi ani ca revizia să dureze cu 24 de ore mai puţin decât se anunţase. În ciuda eforturilor oamenilor de la intervenţii şi a vizitei făcute în miez de noapte pe teren de către oficialul CJ, finalul a fost că apa a ajuns la oameni tot marţi.

Ca atare, pregătiţi recipiente în care veţi aduna apa pe care o veţi plăti, fără îndoială, şi înarmaţi-vă cu răbdare.

 

Spune-ne opinia ta