Judecătorii au decis: sancţiune dură pentru folosirea unor instalaţii improvizate la Modern Calor
BOTOSANI

Judecătorii au decis: sancţiune dură pentru folosirea unor instalaţii improvizate la Modern Calor
Un incident petrecut în urmă cu un an a stârnit agitaţie în municipiu, în special în zona Sucevei, după ce un miros greu, persistent, s-a înregistrat mai multe seri la rând, după cum semnalau mai mulţi cititori ai Ştiri.Botoşani.Ro.

A fost însă nevoie ca reprezentanţii unei fabrici şi un botoşănean să sune la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca sursa mirosului să fie depistată: era vorba de mirosul emanat de încălzirea păcurii în curtea Modern Calor pentru transvazarea acesteia într-o cisternă aparţinând unui agent economic ce urma să preia o anumită cantitate de păcură din Rezervele Statului, aflată în custodia Modern Calor.

Atunci, ISU a sesizat, la rândul său, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, comisarii instituţiei constatând că sursa de emisii difuze de compuşi organici volatili (COV) era rezervorul de păcură, cu o capacitate de 5.000 tone, la care se efectuau operațiuni de preîncălzire.

Tot comisarii constatau atunci că pe parcursul transvazării in cisternele beneficiarului, nu se făcea monitorizarea temperaturii de încălzire si nici a temperaturii păcurii din rezervor, nu existau înregistrări scrise referitoare la montarea conductei improvizate pentru realizarea operațiunilor de transvazare in mijloacele auto ale beneficiarului de păcură din rezerva de stat si nici nu a fost notificată în acest sens Agenția pentru Protecția Mediului. Drept urmare, Modern Calor a fost sancţionată cu o amendă de 70.000 de lei.

Societatea a contestat amenda în instanţă, susţinând că nu era obligată să anunţe Agenţia de Mediu deoarece nu s-au produs avarii, accidente, incidente, opriri sau porniri accidentale. "În procesul verbal contestat s-a menționat că datorită neasigurării monitorizării temperaturii si a timpului de încălzire, s-a favorizat încălzirea necontrolată a păcurii si apariția emisiilor nedirijate de COV (compuși organici volatili) în atmosferă, or Modern Calor a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului să transmită parametrii privind calitatea aerului înregistrat la stația de monitorizare a aerului în Botoşani în perioada 3- 4 noiembrie. Potrivit răspunsului Agenţiei, concentrațiile de poluanți monitorizați (S02, N02, CO, 03, PM10) s-au încadrat in limitele impuse de lege, dar fără să facă vreo mențiune referitoare la indicatorul COV, cel depistat în noaptea cu pricina, pe motiv că aparatul de măsurare al COV se afla la reparat", au susţinut în instanţă reprezentanţii Modern Calor.
Ca atare, nu pot fi acuzaţi de depăşirea limitelor de COV din moment ce aceştia nu au putut fi măsuraţi.

În replică, Garda de Mediu a arătat că pentru alimentarea cisternelor cu păcură nu se utiliza conducta de transport a păcurii a societății, ci exista o conductă improvizată. De asemenea, societatea nu avea nici o înregistrare scrisă referitoare la montarea acestei conducte improvizate, constatându-se că nici o autoritate publică nu a fost notificată în acest sens. Asta în timp ce conducta de transport a păcurii care aparținea societății era blindată.

Instanța a încuviințat proba cu înscrisurile depuse la dosar, numai că a constatat că Modern Calor nu a adus în plus niciun document prin care să-şi demonstreze nevinovăţia. În atari condiţii, atât judecătorii de la Judecătoria Botoşani cât şi cei de la Tribunalul Botoşani au constatat că sancţiunea aplicată de Comisariatul Gărzii de Mediu este perfect valabilă.

Directorul Modern Calor, Florin Sandu, spune că sancţiunea a fost achitată imediat de către societate, ulterior fiind decontată de agentul economic beneficiar al păcurii. "Am pierdut şi la Tribunal, dar amenda a fost oricum achitată de firma care a achiziţionat păcura la momentul respectiv. Responsabili eram şi noi şi ei. Noi ne ocupam de partea de partea de exploatare a instalaţiei de păcură, iar angajaţii firmei respective pe partea de încărcare. Şi-au asumat acea sumă, au plătit-o, însă noi am contestat acea amendă pentru ca nu ni se pare normal ca fără o măsurătoare să fim amendaţi că am poluat. Au constatat ei că au existat nişte modificări la instalaţia de golire a rezervorului. Nu a fost un viciu de procedură, trebuiau să fie asigurate toate condiţiile pentru preluarea păcurii. Ea a fost adusă în vagoane, dar pe calea ferată nu mai putea fi trimisă către cumpărător, de aceea am adoptat o soluţie pentru a fi încărcată în maşini. Am adaptat instalaţia existentă cumva să poată fi încărcată în maşini şi dusă către sediul cumpărătorului", explică Florin Sandu, directorul general al Modern Calor.

Despre incident, citiţi şi aici:

Societatea Modern Calor, amendată cu 70.000 de lei! 

 

Spune-ne opinia ta