Judecătoria cu un singur judecător! Se întâmplă în judeţul Botoşani

Judecătoria cu un singur judecător! Se întâmplă în judeţul Botoşani
Un singur judecător va împărţi dreptatea la o judecătorie din judeţ şi situaţia s-ar putea prelungi aproape un an dacă nu va primi ajutor de la un alt magistrat. 

Se întâmplă la Judecătoria Săveni, acolo unde preşedintele instanţei, judecătorul Samir Bosoc, a rămas singur după ce un coleg magistrat va intra în curând într-un concediu ce se va prelungi cel puţin un an. Asta în condiţiile în care pe rolul Judecătoriei sunt înregistrate aproape 2.300 de cauze.

Potrivit organizării instanţei săvinene, alţi doi judecători au încă statut de stagiari, astfel că nu au voie să participe şi să se pronunţe la procese. Situaţia începe deja să aibă consecinţe. De exemplu, două procese au fost mutate pentru judecată la Judecătoria Botoşani deoarece judecătorul Bosoc se pronunţase deja în solicitările Parchetului de pe lângă Judecătorie privind arestarea preventivă a inculpaţilor.

Este vorba de cauza ce-l priveşte pe "omul cu o mie de feţe", Sorin Verinceanu, cel care a încercat să păcălească o femeie din Săveni, şi cauza în care inculpat este un individ care şi-a agresat sexual fiicele. În atari condiţii, magistratul s-a abţinut de la judecată şi a solicitat preluarea cauzelor de către colegii de la Botoşani, cerere acceptată de Tribunal.

În schimb, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, lucrurile s-au stabilizat, după încetarea mandatului procurorului Mircea Hanachiuc, în urmă cu câteva zile. Procurorul Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, spune că procurorul Hanachiuc s-a întors la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, iar la Săveni a fost delegat procurorul Alina Atomei.

"Doamna procuror are delegare timp de şase luni, şi-a luat deja postul în primire. Dosarele ei au fost redistribuite, o parte din ele le-a soluţionat cu celeritate şi treaba merge mai departe", explică Valeriu Chihaia.

La Parchetul Săveni lucrează şi Bogdan Alexoaie, proaspăt intrat în sistem după ce a promovat concursul de intrare în magistratură. Acesta parcurge în această perioadă cursuri intensive, ce durează în jur de trei luni, în care se familiarizeză cu particularităţile noii meserii.

 

Spune-ne opinia ta