Jandarmii vor avea dreptul să dețină și să folosească arme!

Jandarmii vor avea dreptul să dețină și să folosească arme!

Jandarmii vor putea să aibă asupra lor și să folosească arme cu tranchilizante și dotări similare împotriva animalelor periculoase, potrivit unui proiect de act ce a trecut marți de Camera Deputaților. Totuși, nu toți jandarmii vor putea să folosească astfel de arme, iar scopurile folosirii lor sunt strict prevăzute de proiect.

Potrivit Avocatnet.ro, jandarmii vor avea voie să dețină arme tranchilizante și alte dispozitive similare pentru a apăra alte persoane de pericolul pe care-l prezintă animalele și pentru a le imobiliza, conform Propunerii legislative privind modificarea şi completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Actul a fost adoptat marți de deputați, însă mai trebuie să treacă și prin Senat, care este Cameră decizională. Odată trecut de Parlament, proiectul va trebuie aprobat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

Vorbim doar de armele cu tranchilizante și de cele cu glonț de cauciuc însă. În plus, ei vor putea deține și folosi inclusiv substanțe tranchilizante, dispozitive cu ultrasunete și substanțe iritante. Cât despre cazurile concrete de folosire a armelor, proiectul prevede doar situațiile în care animalele sunt violente și periculoase pentru o persoană, fiind absolut necesară intervenția jandarmului (reamintim că Jandarmeria Română e cea care coordonează acțiunile de intervenție în cazul animalelor periculoase).

"În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să dețină și să folosească arme cu tranchilizante, substanțe tranchilizante, arme cu glonț de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanțe iritante, precum și orice alte mijloace de protecție și de imobilizare pentru: a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care amenință viața sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora; b) imobilizarea animalelor a căror viață sau integritate corporală este pusă în pericol în urma unei intervenții umane", scrie în proiectul ce a trecut azi de deputați.

Potrivit proiectului, armele cu tranchilizante și substanțele cu acest efect se vor folosi numai de către jandarmii care au studii medii de medicină veterinară, sub îndrumarea și responsabilitatea unui medic veterinar. În prezent, așa cum se arată în nota de fundamentare a proiectului, lipsa unor dotări corespunzătoare îi împiedică pe jandarmi să acționeze cum trebuie și nu pot ajunge la animal decât prin tranchilizare, pe care o fac alte autorități, ajungându-se de multe ori la moartea animalului.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, ea trebuie votată și de senatori, aprobată prin decret de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...