Jandarmi, polițiști și pompieri mobilizați în satul unde s-a descoperit cazul de antrax

Autoritățile au dispus măsuri speciale în satul Flondora, din comuna Manoleasa, acolo unde se află gospodăria în care locuiesc bărbatul de 46 de ani, în cazul căruia analizele de laborator făcute la Botoșani confirmă antraxul și fiica sa, de 16 ani, în cazul fetei existând suspiciune de îmbolnăvire.

Jandarmi, polițiști și pompieri mobilizați în satul unde s-a descoperit cazul de antrax

Specialiștii sanitar-veterinari au stat până târziu în noaptea în sat, stabilindu-se că boala a fost contactată de la o bovină bolnavă, care a fost sacrificată de proprietar. Marți a fost interzis pășunatul la nivelul întregii comune și colectarea de lapte, iar toate bovinele din exploatații de pe raza comunei Manoleasa sunt verificate.

"Am verificat exploatația și s-a stabilit că ar fi vorba de o bovină din cadrul exploatației. Toate animalele din exploatație au fost examinate clinic și au fost recoltate probe de sânge. Cadavrul a fost îngropat într-o zonă în care nu este cu acces, cu procedurile specifice ca la carte. Pe comunitatea respectivă pășunatul este interzis, colectarea laptelui este interzisă, echipele sanitar-veterinare efectuează inspecție clinică pe absolut toate animalele receptive, pe zona respectivă. Noi suntem în faza de suspiciune, și în momentul în care avem buletinul de analize confirmăm și boala, dar asta nu înseamnă că stăm și așteptăm, măsurile se impun și dacă sunt suspiciuni. Este o boală supusă vaccinării anuale, vaccinarea a fost făcută, dar ca și la oameni, și la animale fiecare acționează în funcție de imunitate, deocamdată din analiza de noaptea trecută și de dimineață îl considerăm un caz izolat. Vom lua măsurile necesare și suntem sub control", a precizat Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. 

În zonă au fost trimise și echipaje de jandarmi și polițiști, dar și de pompieri. 

"Vom asigura sprijinul pentru paza și protecția zonei în care este depistat focarul. Paza va fi asigurată de reprezentanți ai IJJ și IPJ Botoșani, iar noi ca ISU vom asigura paza în principal în cazul în care va fi nevoie de crearea acelor gropi pentru incinerarea materialului infestat, noi vom asigura paza pentru acele incendii controlate. Satul Flondora va fi asigurat cu o echipă mixtă formată din ISU, IJJ și IPJ pentru a nu fi alte incidente", a spus lt. col. Florin Vițelaru, împuternicit prim-adjunct al șefului ISU Botoșani.

Prefectul Dan Șlincu a făcut apel la șefii instituțiilor să respecte toate procedurile. 

"Fac apel la toate instituțiile implicate în acest caz să se mobilizeze, să facă front comun pentru ca această boală să nu se răspândească, să luați toate măsurile și să respectați procedurile. Mi-aș dori ca structurile MAI să țină în permanență legătura cu structurile DSVSA și DSP", a spus Șlincu.  

Probele recoltate de la tată și fiică au fost trimise la Institutul Cantacuzino și se așteaptă în cursul zilei de astăzi rezultatele. Cei doi sunt internați la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Mavromati. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
5

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
49

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...

(P) LEGO TOWN LA BOTOȘANI SHOPPING CENTER!!!

astăzi, 16:12
242

Orășelul LEGO creativ pentru copii vă așteaptă la centrul comercial Botoșani Shopping Center! Cei mici și mari sunt invitați să experimenteze GRATUIT bucuria jocurilor LEGO, într-un cad...