ITM porneste, la Botosani, razboiul impotriva muncii la negru

ITM porneste, la Botosani, razboiul impotriva muncii la negru
Vremuri grele pentru angajatorii care lucreaza cu forta de munca la negru, dar si pentru cei care accepta sa presteze fara acte legale! Noul Cod al Muncii, intrat in vigoare astazi, prevede sanctiuni drastice, atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, in ceea ce priveste munca le negru.

Astfel, potrivit noului Cod al Muncii, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de lei, fata de 3.000-4.000 de lei, cat prevedea vechiul Cod. Totodata, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca se sanctioneaza cu amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei.

Mai grav este insa faptul ca cei prinsi pe picior gresit pot face chiar si inchisoare. Potrivit noilor reglementari legislative, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Botosani au anuntat deja actiuni de control, cu echipe mixte formate din reprezentanti ai Inspectoratului de Munca, ai Garzii Financiare, Politie si Jandarmerie.

"Facem aceste actiuni tocmai in scopul de a diminua fenomenul muncii la negru. La nivelul intregii tari au loc actiuni comune de control pentru depistarea muncii fara forme legale. A intrat in vigoare noul Cod al Muncii care este mult mai drastic cu angajatorii care folosesc forta de munca fara incheierea contractelor individuale de munca, amenzile pentru primirea la munca fara forme legale triplandu-se. Vor fi controale mixte, cu reprezentantii mai multor institutii, insa nu am vrea sa se creeze o senzatie ca suntem porniti in a desfiinta, scopul acestor controale este de a se incheia cat mai multe contacte individuale de munca, pentru ca exista domenii cu incidenta mare privind munca la negru", a declarat Leo Kohut, inspector sef adjunct in cadrul ITM Botosani.

La nivelul judetului Botosani, domeniile in care fenomenul muncii la negru este mai raspandit sunt constructiile si serviciile. Reprezentantii ITM sustin ca fenomenul nu are o amploare chiar atat de mare in judetul Botosani, insa o  mare problema o constituie munca la gri, pentru care de asemenea sunt prevazute sanctiuni in nou Cod al Muncii.

"Mai sunt probleme cu munca la gri, cu evidentierea orelor de munca, de aceea s-au introdus in noul Cod al Muncii si sanctiuni pentru neintocmirea documentelor de evidenta a orelor de munca reale de catre salariati", a adaugat inspectorul sef adjunct al ITM Botosani.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zi neagră pentru drumari: o femeie de 45 de ani a murit, un bărbat este în stare gravă. Apel către participanții la trafic!

astăzi, 09:41
4

În timp ce efectua lucrări de întreținere curentă, o echipă de drumari a fost implicată într-un accident rutier.Cu toate că lucrările efectuate erau semnalizate corespunz...

Botoșănean judecat după ce și-a bătut cu cruzime soția!

astăzi, 09:33
20

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui P.D., în vârstă de 67 de ani, din orașul Flămânzi, jude...

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
198

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...