Italia: S-a votat legea contra exploatării lucrătorilor, până la opt ani de închisoare pentru caporali. "În sfârșit o lege bună și justă!"

Italia: S-a votat legea contra exploatării lucrătorilor, până la opt ani de închisoare pentru caporali. "În sfârșit o lege bună și justă!"
Cu 336 de voturi pentru și niciunul împotrivă Camera a aprobat pe 18 octombrie, în mod definitiv, noua lege împotriva caporalatului, așa cum este numită în Italia intermedierea forței de muncă de către persoane fără scrupule. "Este o mare zi pentru muncă, pentru protejarea drepturilor și persoanelor cele mai vulnerabile", a declarat ministrului Justiției din Italia, Andrea Orlando. Printre noutățile introduse de noul proiect de lege sunt prevăzute o înăsprire a instrumentelor penale pentru caporali, indemnizații pentru victime, consolidarea rețelei muncii agricole de calitate și un plan de intervenții pentru găzduirea muncitorilor agricoli sezonieri, arata gazetaromaneacsa.com.

Se vor sancționa, și prin confiscarea bunurilor, nu numai caporalii, ci și angajatorii care au la cunoștință originea exploatării. Vor fi prevăzuți până la 6 ani de închisoare, care pot deveni 8 în caz de violență sau amenințare, pentru cei care comit infracțiunea de intermedieră ilicită și exploatare a muncii.

În proiectul de lege se precizează că "infracțiunea este pedepsită cu detenție de la un an la șase luni și cu amendă de la 500 la 1.000 de euro pentru fiecare lucrător recrutat, aplicându-se oricui recrutează forță de muncă pentru a o trimite să muncească la terți în condiții de exploatare, profitând de starea de nevoie a lucrătorilor, și celor care utilizează sau angajează forță de muncă, și prin activitatea de intermediere a caporalilor, supunând lucrătorii unor condiții de exploatare și profitând de starea lor de nevoie".

"Victimele acestui fenomen nu sunt numai imigranții, ci și persoane italiene precum Paola Clemente, muncitoarea agricolă de 49 de ani moartă pe câmp pe 13 iulie anul trecut în timp ce lucra într-o vie din Andria", a specificat președintele național al asociației Libera, Luigi Ciotti.

"Astăzi fenomenul caporalatului și intermedierea ilicită de forță de muncă nu afectează numai unele teritorii din Sud, ci este în creștere și s-a extins în toată Italia. Cifrele și poveștile de negare a demnității persoanelor, conținute în raporturile anuale privind agromafiile, impun o implicare în plus din partea tuturor. Reforma aprobată înseamnă pași importanți înainte deoarece consolidează instrumentele de luptă civile și penale, pedepsind vinovații prin confiscarea bunurilor acumulate în mod ilicit. În plus, pentru prima dată se extinde Fondul antitrafic și victimelor infracțiunii de caporalat, având în vedere omogenitatea și frecvența cazurilor înregistrate în care victima traficului este și victimă a exploatării în muncă", a concluzionat Luigi Ciotti.

Satifacție din partea ministrului pentru Politici Agricole, Maurizio Martina: "Statul răspunde în manieră netă și unită caporalatului prin această nouă lege așteptată de cel puțin cinci ani. Este mult de lucrat și o lege de una singură nu este de-ajuns, însă direcția pe care am trasat-o este lipsită de echivoc. Trebuie să lucrăm uniți pentru a nu mai avea sclavi pe câmpuri".

Și sindicatele au primit favorabil noul proiect de lege: "În sfârșit o lege bună și justă care ne va ajuta în apărarea lucrătorilor italieni și străini exploatați de întreprinzători lipsiți de scrupule, de caporali care profită de sărăcia și nevoia lor de muncă, de criminalitatea organizată". Astfel a comentat secretarul general al Cgil, Susanna Camusso.

"Această prevedere este numai primul pas dintr-un lung parcurs. Sunt multe aspecte care trebuiau potențate, de la transportul pentru a ajunge la locul de muncă aflat în mâna caporalilor la cazările demne, cu scopul de a elimina ghetoizarea lucrătorilor", au declarat deputații de la M5S din Comisiile de Justiție și Muncă. "Între timp – au adăugat – vom supraveghea adevărata amploare și eficacitate a normei fiindcă caporalatul este un fenomen structural al filierei productive în fața căruia politica nu poate închide ochii și care trebuie combătut prin toate instrumentele posibile".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

COD GALBEN: Alertă meteo pentru județul Botoșani, până la ora 20.30

astăzi, 19:20
450

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționare de tip COD GALBEN până la ora 20.30 în județul Botoșani și mai multe localități din județele Suceava, Vaslui și Bacă...

Și-a pus capăt zilelor. A fost descoperit abia când vecinii au sesizat miros neplăcut pe casa scării!

astăzi, 17:48
173

Trupul unui bărbat în vârstă de 66 de ani a fost găsit, sâmbătă după-amiază, în stare de putrefacție într-un apartament din Dorohoi. Cei care au sesizat poliția ...

Carmen Dan cere Biroului Electoral Central să trimită o circulară către toate secțiile de votare. Ce conține documentul

astăzi, 16:58
348

Carmen Dan a transmis conducerii Biroului Electoral Central un document prin care propune transmiterea unei circulare către toate secțiile de votare din țară care să conțină măsuri menite să ...