ISTORIA ZILEI - 22 martie 1965 - VIDEO

ISTORIA ZILEI - 22 martie 1965 - VIDEO

 NICOLAE CEAUSESCU despre cultura, la Mangalia, in 1983  

La 22 martie 1965, Nicolae Ceausescu este numit Secretar General al Partidului Comunist Roman.

Modul in care erau proiectate lucrurile de catre noul conducator si acordul conceptiilor sale cu noile orientari in politica partidului, intarea credinta (si nu putini au fost cei oipimisti) ca Romania se va indrepta spre un drum propriu, independent, de dezvoltare economica si sociala, spre o stabilitate economica insotita de corectarea greselilor savarsite in trecut pentru a da economiei un impuls spre o dezvoltare cat mai eficienta.

Desi pare greu de crezut acum, a fost un inceput bun de reforme si care a avut un impact pozitiv asupra tuturor activitatilor economice, insa, din pacate, aceasta "reverie" nu a fost de lunga durata.

Odata ajuns la putere, Ceausescu, sub "privirea vigilenta a baronilor din partid", va continua politica inceputa de Dej, in ultimii ani ai vietii sale.

Perioada cuprinsa intre 1965-1971 a fost cea mai buna din istoria Romaniei comuniste. Atunci s-a mancat mai bine, s-a locuit din ce in ce mai bine, magazinele incepeau sa fie pline de tot felul de produse, iar preturile la bunurile de larg consum erau acceptabile pentru veniturile romanilor, s-a putut chiar calatori in strainatate, chiar si in tari occidentale (!), cultura a cunoscut o puternica revenire la normalitate, iar in ceea ce priveste libertatea de expresie, aceasta a devenit, daca nu totala, cel putin incomparabil mai mare decat in cele doua decenii precedente.

Perioada in care Ceausescu s-a aflat la putere poate fi impartita in trei etape principale:

1. liberalismul comunist (1965-1971),

2. tranzitia la cultul personalitatii (1971-1979),

3. cultul personalitatii fara limite (1979-1989).

Profundele transformari revolutionare, politice, economice si sociale petrecute in Romania in etapa revolutiei socialiste, au fost concretizate in cursul cincinalului 1961-1965 prin realizarea economiei socialiste unitare centralizate care a marcat victoria deplina si definitiva a socialismului in toate sctoarele de activitate.

Aceasta victorie a reprezentat o puternica schimbare la nivelul formelor de organizare sociala si economica, in felul de trai, in cultura si in ideologie, in felul de viata al poporului roman.

In acelasi timp, ea a insemnat sfarsitul perioadei de trecere de la capitalism la socialism si inceputul unei etape superioare de consolidare si dezvoltare a "cuceririlor" revolutiei socialiste. Aceasta etapa, considerata asuperioara, a primit, in toate documentele de partid, denumirea de "societate socialista multilateral dezvoltata".

Acest concept a fost atat de des repetat, in toate documentele de partid pana cand a fost golit de orice semnificatie pentru opinia publica.

Dupa evenimentele din Ceholsovacia, din august 1968, are loc sistarea reformelor economice si treptat, dupa ce Nicolae Ceausescu reuseste complet sa puna mana pe putere si sa-si elimine toti adversarii, fie ei si prezumtivi, se revine la vechile metode de conducere supracentralizata a economiei, in unele cazuri chiar mai dogmatica decat in trecut.

Se poate spune astfel ca toata acea destindere din primii ani de dupa preluarea puterii nu a fost decat o miscare inteligenta de a-si asigura un anumit sprijin intern, pana la momentul in care a avut posibilitatea de a dispune de putere in mod discretionar.

Chiar numirea lui drept Secretar General s-a facut pe considerentul ca ar fi o persoana mai usor de manipulat decat ceilalti posibili candidati, lucru care avea sa se dovedeasca fals.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
10

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
114

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
113

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...