Între curaj şi ataşament! Poveştile câinilor-"poliţişti"! FOTO VIDEO

Între curaj şi ataşament! Poveştile câinilor-"poliţişti"! FOTO VIDEO
Atunci când dragostea pentru animale se împleteşte cu munca, rezultatul este o echipă om- animal ce funcţionează ca o singură fiinţă. Rocky şi Net sunt doi dintre eroii poveştii noastre, doi câini aflaţi în serviciul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani.

Rocky are şapte ani şi este specialist în urme. Adică a fost antrenat pentru depistarea persoanelor pe care poliţiştii le caută, fie hoţi, fie persoane dispărute. De la Centrul Chinologic "Dr. Aurel Greblea" Sibiu a ajuns direct în braţele şi în sufletul agentului şef principal Florin Cârcu, cel care îl îngrijeşte de când avea trei luni.

"Rocky este bun! Pentru că l-am crescut eu. Şi cioara spune că puiul ei e cel mai frumos", glumeşte Florin Cârcu, însă vorbele sale demonstrează un ataşament teribil faţă de patrupedul pe care l-a dus şi acasă, unde fetele lui l-au primit ca pe un membru al familiei.

"Rocky este câine de urmă şi dacă va trece reatestarea, probabil că aşa va rămâne. Pentru că aşa cum maşinile trebuie să treacă inspecţia tehnică periodică, aşa şi câinii trec reatestarea. Pe ultima a luat-o cu 10! sper să ia 10 şi la următoarea. E uşor agresiv, are şi micile lui nebunii. De exemplu, dacă prinde mâneca, nu-i mai dă drumul", povesteşte conductorul lui Rocky.

Are încă patru câini acasă şi dacă ar fi locuit în Botoşani, sigur Rocky ar fi locuit cu el. Are prea multe amintiri frumoase cu câinele lui, însă cele mai dragi îi sunt cele de la evenimente, atunci când Rocky devine centrul atenţiei.

Facem o paranteză aici şi spunem că prima oară l-am întâlnit la Ziua Poliţiei, atunci când pe Pietonalul Unirii au avut loc mai multe activităţi prin care lucrătorii Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi-au promovat munca. Atunci, Rocky a supravegheat cu mare atenţie ce făceau "colegii" lui mascaţi, echipa de la Criminalistică ce şi-a arătat tehnica de lucru şi a stat cuminte pe marmura unei fântâni arteziene pentru a fi admirat pe îndelete de vizitatori, în special de către copii.

A făcut-o şi pe modelul pentru fotografii cu copii şi adulţi, dând dovadă de răbdare, bineînţeles, cu ajutorul conductorului său. Dar îi şi place să fie în centrul atenţiei, îi plac oamenii, îi plac copiii. Până când "dă cu nasul" şi de un om care nu-i aşa de simpatic.

"Am şi colegi poliţişti, chiar în uniformă, de care nu-i place. Are el ceva, poate simte un miros care îl agită. Dar ştiţi cum e, cum e stăpânul aşa e şi câinele. Suntem pe aceeaşi lungime de undă, ne pregătim când mergem la un eveniment, îi transmit că avem treabă. Când vede lesa, ştie că e de plecat undeva şi face tot ce trebuie din plăcere, nu din obligaţie. Nu-l forţez. Oricum, trăsăturile se formează de mic, atunci când observi spre ce are înclinaţie. Nu poate fi un câine bun de urmă dacă nu are mirosul bine dezvoltat, dacă nu are un aportor bun", povesteşte Liviu Cârcu.

Ce se va întâmpla cu Rocky atunci când se va "pensiona"? "Îl iau acasă la mine. Dacă l-am crescut de la trei luni, cum să-l dau? Odată ce te ataşezi de un câine, nu poţi să-l laşi aşa. M-ar durea", spune conductorul.

Perioada cât Rocky va lucra în Poliţie depinde de cât de bun se va dovedi la reatestare, însă cu timpul, calităţile lui olfactive scad. "Sunt câini de vârsta lui Rocky care nu se mai descurcă aşa de bine. Depinde cum este îngrijit, ce hrană primeşte, ce fond are", susţine Florin Cârcu.

În fiecare zi, Rocky este antrenat, şi o dată pe săptămână face antrenamentul specific pentru căutarea de urmă, însă asta depinde şi de condiţiile meteorologice. Rocky a fost, de altfel, implicat în căutarea fetiţei de doi ani şi jumătate, din Străteni, comuna Lozna, pierdută în septembrie în pădurea de la marginea satului.

Dacă Rocky are mai multe nuanţe de maro, Net e mai "negricios". Şi parcă mai violent. Nu e genul de câine care să stea la mângâiat, pentru că treaba lui în Poliţie a fost la început să însoţească patrula de ordine publică prin zone mai "neliniştite". A lucrat în Centrul Vechi şi în Parcul Tineretului, alături de conductorul său, agentul principal Liviu Abalaşei. Net are cinci ani şi jumătate. De la trei luni face echipă cu conductorul său şi relaţia este foarte strânsă.

"Mă şi cert cu soţia din cauza lui, că lui îi iau ciocolată, dar copilului lui", glumeşte Liviu Abalaşei. De la patrulare şi intervenţie, treabă pe care a făcut-o patru ani, Net a trecut la mirosit.

"De anul trecut l-am recalificat pe detectare tutun, având şi abilităţi în acest sens. A fost verificat la Sibiu pe linia asta şi a dovedit că este bun şi pentru asta", spune conductorul, nefumător. "Este un avantaj pentru Net că nu fumez pentru că nu-l bulversează mirosul meu. Unde găseşte miros de tutun, semnalează", spune Liviu Abalaşei.

Spre deosebire de Rocky, Net nu l-a vizitat pe conductorul său acasă pentru că are potenţial periculos.

"El a fost dresat să fie agresiv pentru că asta a fost treaba lui. Zona în care am făcut serviciu era periculoasă iar Net trebuia să mă apere şi nu-l pot dezvăţa acum. Net m-a ajutat foarte mult în muncă, la dispersări de persoane sau atunci când colegii meu trebuiau să imobilizeze pe cineva şi în jurul lor se aduna mulţimea pentru a-l salva pe agresor. Cât am fost cu el în lesă, am avut garanţia că nu voi păţi nimic. Nu a fost niciodată rănit în misiune, dar s-a mai rănit uşor la antrenamente, ca orice sportiv. Nu a avut probleme mari", îşi aminteşte Liviu Abalaşei.

Cea mai frumoasă amintire cu Net? Atunci când a vrut să treacă pe detectare tutun şi Net a fost verificat în acest sens. Iniţial, i s-a spus că Net nu va face faţă, astfel că va primi un alt câine. A fost nevoit atunci să plece la Sibiu, pe de o parte să-şi susţină punctul de vedere, că Net se va descurca bine şi la mirosit, pe de altă parte să ia un alt câine.

"Atunci l-am lăsat pe Net cu un alt coleg şi când eram pe drum m-a sunat să-mi spună că Net e la poartă şi mă aşteaptă. Atunci mi s-a rupt inima. A simţit că plec şi că îl las. La Sibiu le-am explicat superiorilor care este situaţia şi i-am convins", povesteşte Liviu Abalaşei, iar povestea îi aduce lacrimi în ochi.

Ce va face cu Net când se va pensiona? "O să-i găsesc un stăpân, un locşor bun în care să trăiască. Nu-l voi lăsa", afirmă convins conductorul.

În serviciul Inspectoratului Judeţean de Poliţie se găsesc 14 câini, nouă operativi şi cinci "tinerei", aduşi recent la Botoşani.

"Cei cinci vor intra în antrenament după care vor fi testaţi şi în funcţie de ataşament şi abilităţi li se va stabili linia de muncă. Din cei 14, nouă sunt masculi şi cinci femele. Patru dintre câinii operativi sunt de însoţire, pe linie de ordine publică, unul pentru detecţie tutun (adică Net), unul pentru detecţie explozivi şi trei de urmă (printre care şi Rocky)", explică Daniela Gheorghiescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei botoşănene.

În loc de concluzii, vă oferim o galerie foto- video cu cei doi eroi cu patru picioare.

 














 

 

Spune-ne opinia ta