Interviu Vladimir Voronin: Poporul moldovean a vazut cea mai mare injosire a propriei lui independente - steagul Romaniei pe Parlament!

Interviu Vladimir Voronin: Poporul moldovean a vazut cea mai mare injosire a propriei lui independente - steagul Romaniei pe Parlament!

 VLADIMIR VORONIN, presedintele Republicii Moldova  

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, acuza inca o data Opozitia de tentativa de razboi civil si sustine ca autoritatile moldovene i-au lasat intentionat pe manifestanti sa devasteze sediul Parlamentului. Intr-un interviu pentru agentia rusa de presa RIA Novosti, Voronin ofera versiunea sa asupra situatiei din Chisinau.

Ce s-a intamplat ieri (n.r. - marti)? Cum puteti cataloga evenimentele?
Vladimir Voronin: La multe incercari a fost supusa independenta noastra. Dar ca ieri nu s-a mai intamplat niciodata. Ziua de ieri este o rusine de nespalat pentru politicienii nostri, pentru democratia noastra. Pentru prima data, intreg poporul moldovean a vazut, practic in direct, cea mai mare injosire a propriei lui independente, a propriei democratii, cand de pe cladirile Parlamentului si administratiei prezidentiale au fost smulse insemnele de stat, iar in locul lor au fost desfasurate steagurile Romaniei.

Pentru prima data, poporul moldovean a vazut cu ochii lui cum opozitia si-a tradat propriul popor, si-a tradat tara, inscriindu-se pe calea provocarii unui razboi civil in toata puterea cuvantului. Intrega tara a vazut ca in Moldova nu exista opozitie anticomunista, antivoroniana. In Moldova exista exclusiv o opozitie antistatala.

Dar liderii partidelor de opozitie au incercat ieri sa demonstreze ca nu au nici o legatura cu cele intamplate…
Vladimir Voronin: Liderii partidelor, care i-au adus pe studenti si elevi in piata, pot sa se dezica de tot si de toate, dar ziua de ieri a fost comisa. Nu poti un popor intreg sa-l iei drept idiot! Ei au chemat in piata, ei au condus multimea spre cladirile administrative, ei au coordonat aceasta actiune. Nu stiau la ce merg? Ei afirmau: noi i-am chemat pe copii la o actiunea pasnica de protest, iar ei au vandalizat totul.

Ajunge cu atata demagogie! Ajunge cu atata prefacatorie! Ajunge cu atata piteala dupa randuri de copii! Ce s-a intamplat ieri nu este numai urmare a unei provocari bine organizata si bine gandita, este urmare a acelei politici tradatoare, a acelei ideologii de tradatori, care este promovoata an de an de politicieni precum Urecheanu, Ghimpu si Filat. Si nu numai ei.

Cu ei sunt acei profesori care, gonindu-si studentii in piata, au ramas de o parte, cu o placere sadica de a observa comportamentul roadelor educatiei lor. Cine a depus atatea eforturi ca eroii tinerii generatii sa nu fie Mahatma Ghandi si Nelson Mandela, ci maresalul Antonescu? Haideti sa spunem lucrurilor pe nume: de la bun inceput ei ai fost chemati in piata pentru a contesta democratia si valorile europene.

Ieri toata tara se intreba de ce puterea nu a recurs la forta?
Vladimir Voronin: Aveti dreptate, puterea a avut ieri toate motivele pentru a folosi toate mijloacele pentru apararea cladirilor administrative. In conformitate stricta cu prevederile legale din legea politiei. Articolul 17 din aceasta Lege afirma ca folosirea armei este posibila pentru respingerea atacurilor asupra cladirilor institutiilor de stat, in cazul in care fortele de politie sau cele de ordine sunt atacate.

Dar nu am facut asa. Cu nemernicii nu poti sa te joci dupa regulile lor. Nu poti sa declari razboi propriilor copii! De aceea am decis sa le lasam pentru o zi tot – birourile presedintelui, ale speakerului parlamentului, sala sedintelor parlamentare, aparatura noastra, intregul instrumentar tehnic. Am decis sa le lasam tot ce inseamna pentru ei puterea de stat!

Si ce s-a intamplat? O lume intreaga a vazut ce inseamna liberalism in versiune moldoveneasca. Rezultatul politicii lor pentru o singura zi: 170 de politisti raniti, peste o suta de raniti din randul cetatenilor Moldovei, un parlament incendiat si steagul romanesc pe cladirea Presedintiei. Iata spiritul constructiv si creator de care sunt in stare Filat, Ghimpu si Urechean.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum vrea un fost consilier al lui Costică Macaleți să schimbe pe furiș procedura de verificare a colaboratorilor Securității!

astăzi, 13:54
27

În timp ce Parlamentul numește șase noi membri în Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), în instituție mocnește un scandal legat de procedura de ...

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
151

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
64

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...