Întâlnire tensionată la Consiliul Judeţean cu sindicaliştii din sănătate! Ce soluţie s-a propus pentru asistenţii medicali! FOTO

Întâlnire tensionată la Consiliul Judeţean cu sindicaliştii din sănătate! Ce soluţie s-a propus pentru asistenţii medicali! FOTO
Aproximativ 20 de membri ai Sindicatului Sanitas de la Spitalul Judeţean Mavromati s-au întâlnit, marţi, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, şi cu managerul spitalului, Corneliu Mihai, solicitând trecerea asistenţilor medicali care au promovat examenul la gradul principal şi implicit majorarea salariilor.

O delegaţie a sindicaliştilor, în frunte cu liderul Sanitas, Lia Temciuc, a stat aproape două ore în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean. Fiecare dintre părţi şi-a expus punctul de vedere cu privire la această problemă, indicând şi soluţii, pe timpul celor câteva zeci de minute de discuţii tonul fiind unul ridicat.

Managerul Sdpitalului Judeţean le-a transmis angajaţilor că la ora actuală bugetul nu permite o astfel de creştere a cheltuielilor cu salariile, propunerea fiind ca asistenţii medicali cu gradul principal să mai aştepte până la semnarea noului contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în speranţa că se va obţine o sumă mai mare, care să permită şi acordarea acestor majorări.


“Pentru majorări salariale trebuie să am un buget aprobat, o rectificare în Consiliul Judeţean. La momentul actual bugetul nu îmi permite să fac majorări salariale. Le-am spus să aşteptăm luna aprilie, noul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, o singură cale este de urmat, calea legală. Există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă la Curtea de Apel Suceava prin care ei au pierdut, în care se specifică clar care sunt condiţiile pentru trecerea pe grad principal, respectiv trebuie să existe post vacant, să fie un buget care să permită creşterea salarială şi să fie aprobarea ordonatorului principal de credite", a spus managerul Spitalului Judeţean.

Corneliu Mihai a mai precizat că este exclus să se reducă cheltuieli de la alte capitole, pentru a putea fi plătiţi cei 111 asistenţi medicali care cer acordarea gradului principal. La ora actuală, cheltuielile cu salariile la nivelul unităţii sanitare reprezintă 76% din total buget, iar prin majorirările cerute ar creşte la 80%, efortul financiar suplimentar fiind de 250.000 de lei, lunar.

“Îmi doresc să acord aceste grade, dar în funcţie de posibilităţi, nu vreau să pun în pericol existenţa spitalului prin acordarea de drepturi salariale. Dacă voi avea creşteri în relaţia cu CAS eu, Corneliu Mihai, voi decide să cresc veniturile salariale. Sindicaliştii solicitau ca până la aprobarea bugetului să le dau gradul principal, dar asta ar înseamn să reduc de la medicamente, materiale sanitare, de la utilităţi, nu pot. O altă soluţie venită din partea lor a fost să nu mai acord tichete de masă pentru toţi salariaţii spitalului şi să le dau lor gradul principal. Nu e normal nici aşa", a mai spus Corneliu Mihai.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, susţine că instituţia pe care o conduce a fost mereu receptivă la solicitările venite din partea celor din sistemul de sănătate, dar şi cei care vin cu doleanţe trebuie să înţeleagă că se rezolvă în limita resurselor financiare.

“Eu cred că de fiecare dată în Consiliul Judeţean au găsit un partener serios care a gândit lucrurile foarte profesionist. Noi am alocat sume în anii anteriori, cu precădere în zona de dezvoltare, şi anul acesta am alocat 30 de miliarde de lei vechi, 18 miliarde pentru partea de funcţionare, şi diferenţa pentru partea de investiţii. În contextul în care vom avea o rectificare, în iunie-iulie, luăm în calcul să vedem ce sume putem aloca suplimentar", a specificat preşedintele Consiliului Judeţean. 

Săptămâna trecută şi reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea Sanitară de la Spitalul Judeţean au avut o întâlnire cu şeful Consiliului Judeţean, pe aceeaşi speţă, acordarea gradului princiapl asistenţilor medicali care au promovat examenul în luna decembrie 2013.


 

 

Spune-ne opinia ta