Instituţie de sute de milioane de euro, învinsă în instanţă de o familie din Botoşani!

Instituţie de sute de milioane de euro, învinsă în instanţă de o familie din Botoşani!
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a fost în ultimii ani în centrul mai multor scandaluri privind restituiri cel puţin dubioase de care au beneficiat acoliţi ai puterii. În timp ce aceştia primeau milioane de euro prin artificii ce au ajuns şi în atenţia anchetatorilor, alţi beneficiari aşteptau cu sufletul la gură să primească despăgubiri pentru ce au fost nevoiţi să lase în teritoriile ocupate.

La Botoşani au fost cazuri în care deposedaţii de bunuri au închis ochii fără a avea vreun răspuns pozitiv din partea ANRP şi nici moştenitorii lor nu au avut mai mult succes. În schimb, un alt caz din Botoşani ne arată că există şi un revers al medaliei: o familie a obţinut în instanţă despăgubiri pentru anii pierduţi tot aşteptând.

În 2007, moştenitorii lui Ioan C. au primit decizia Comisiei județene de aplicare a Legii nr. 290/2003, prin care s-a stabilit dreptul reclamanților de a beneficia de despăgubiri în sumă de 117.528 lei reprezentând compensații bănești stabilite în temeiul legii. Imediat după, documentaţiile au fost trimise la ANRP pentru achitarea sumelor stabilite cu titlu de despăgubiri.

Moştenitorii au tot stat şi au tot aşteptat până în 2009, atunci când, solicitând de la ANRP informații cu privire la stadiul soluționării cererii, au primit un răspuns surprinzător: nu sunt sume suficiente aprobate prin bugetul de stat cu această destinație. Apoi, unul dintre beneficiarii compensaţiilor financiare a decedat, restul familiei expediind ANRP documentele privind modificările intervenite şi solicitând încă o dată plata despăgubirilor.

Nici de această dată reprezentanţii ANRP nu au dat un răspuns mai "optimist", astfel că moştenitorii au cerut în instanță obligarea legală de a face plata. În octombrie 2012, Tribunalul Botoşani dădea o sentinţă definitivă și irevocabilă, prin care ANRP a fost obligată la plata sumei de 117.528 lei, actualizată cu indicele de inflație la data plății efective. Nici decizia instanţei nu i-a impresionat pe cei de la ANRP, astfel că în martie 2013 familia a apelat la un executor judecătoresc. Numai în acest fel, abia spre sfârşitul lunii octombrie 2014, după ŞAPTE ANI de la obţinerea deciziei din partea Comisiei Judeţene de Aplicare a Legii 290/ 2003, moştenitorii celor care au fost obligaţi de război să abandoneze două case, o livadă şi o pădure în comuna Buda, raionul Herţa, au încasat suma de 121.675,94 lei reprezentând 117.528 lei compensații, 3137,94 lei actualizare sumă doar pentru perioada noiembrie 2012 – mai 2013, 1.010 lei cheltuieli de judecată, iar în data de 19 ianuarie 2015, suma de 752,18 lei reprezentând o actualizare de sumă pentru perioada iunie 2013 – iulie 2014.

Astfel că o instanţă din Dorohoi a considerat justificată solicitarea moştenitorilor de a primi şi daune pentru tot timpul pierdut şi toţi anii în care au aşteptat ca ANRP să-şi facă datoria pentru care a fost de altfel înfiinţată: plata de despăgubiri. Ca atare, familia a obţinut în instanţă şi suma de 41.807,70 lei cu titlu de pretenții, precum şi cheltuieli de judecată. Cum era de aşteptat, ANRP a contestat decizia, susţinând că nu este responsabilă de plăţi, ci Ministerul de Finanţe, introdus de altfel în cauză, şi că oricum cererea de daune era deja prescrisă.

Apărătorul moştenitorilor a demonstrat însă că termenul de prescripție fiind întrerupt de mai multe ori prin cereri depuse de-a lungul anilor prin perioadele în care moştenitorii şi ANRP s-au judecat astfel încât termenul de prescripție începe să curgă din februarie 2015, data ultimei plăți, și nu din anul 2008. Judecătorii de la Tribunalul Botoşani nu au fost convinşi de susţinerile ANRP, obligând instituţia, în solidar cu Ministerul de Finanţe, la plata sumei obţinute în primă instanţă de moştenitori. Decizia este definitivă.

 

Spune-ne opinia ta