Inceput de sedinta cu scandal la Consiliul Judetean!

Inceput de sedinta cu scandal la Consiliul Judetean!
Incercarea presedintelui Consiliului Judetean Botosani de a introduce pe ordinea de zi, in regim de urgenta, un proiect de hotarare referitor la clasificarea spitalelor, privind initierea procedurii pentru transferul managementului asistentei medicale, desfiintarea si reorganizarea unor unitati sanitare publice cu paturi, s-a dovedit a fi un esec, propunerea lui Mihai Tabuleac transformandu-se intr-o adevarata disputa politica. 

Proiectul ar fi condus, in fapt, la trecerea Spitalului de Copii Botosani, a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Botosani, Spitalul TBC Botosani, Spitalul Saveni, la Spitalul Judetean. Acestea ar fi urmat sa se reorganizeze ca structuri fara personalitate juridica in cadrul Spitalului Mavromati, care i-ar fi adus celei mai mari unitati medicale din judet clasificarea de gradul 3.

Astfel, spune Mihai Tabuleac, este necesara evaluarea spitalelor, managerii trebuind sa faca pana pe 5 mai fisele de autoevaluare.

"Elaborarea in regim de urgenta este motivata de faptul ca au fost elaborate si publicate recent in Monitorul Oficial conditiile de clasificare a unitatilor sanitare cu paturi, acolo exista si un termen pana cand trebuie sa se efectueze o serie de autoevaluari ale unitatilor sanitare cu paturi", a spus Mihai Tabuleac.

Prima reactie a venit din partea liberalului Liviu Alexa. "Nu suntem impotriva reformei, ci impotriva distrugerii spitalelor. E o situatie importanta, pe care ne-o prezentati cu 3 minute inainte de sedinta", a declarat consilierul judetean Liviu Alexa.

O reactie dura a avut si Catalina Lupascu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Botosani. "Ati spus ca acest proiect a parcurs niste etape, dar nu este adevarat, trebuia discutat si prezentat in comisii, cu managerii fiecarui spital. Ne-ati cerut votul pentru a-l introduce pe ordinea de zi. Referitor la ce face Ministerul Sanatatii si actualul guvern, dezastruos in Romania, il sustineti, noi nu putem. Exista posibilitatea unei sedinte extraordinare, a numirii de urgenta a comisiei, ca fiecare consilier sa ia o decizie in cunostinta de cauza. Dumneavoastra, un grup restrans, ati luat o decizie, inaintati-o la Minister. Noi vrem sa luam o decizie in cunostinta de cauza", a spus Catalina Lupascu.

"Regimul de urgenta este motivat de faptul ca au aparut normele Ministerului Sanatatii, care stabilesc un termen foarte scurt pentru transmiterea fiselor de autoevaluare. Unitatile noastre nu se incadreaza in niciuna dintre categoriile de clasificare, exista riscul, daca noi nu oferim aceasta hotarare de CJ ca sprijin pentru managerii spitalelor, in special ca sprijin pentru Spitalul Judetean, punem managerii intre ciocan si nicovala, ori vor scrie Nu in dreptul multora dintre cerintele MS, adica nu se incadreaza in niciuna dintre cerintele de clasificare, ori vor scrie Da, dar vor comite un act de ilegalitate, pentru ca nu vor spune adevarul", a intervenit presedintele CJ.

Tabuleac a mai precizat ca proiectul vine "sa diminueze la cat mai mult posibil riscul ce paste unitatile sanitare cu paturi, in special Spitalul Judetean". "Am adoptat o atitudine de prudenta si m-am gandit la interesul de a ne pune la adapost spitalele din judet de acest tsunami cu care seamana aceasta reforma a sanatatii. Totul e in termen scurt. Problema este ca nici nu vreti sa o includem pe ordinea de zi", a spus Mihai Tabuleac.

Dumitru Codreanu a propus amanarea cu cateva zile a proiectului, astfel ca plenul CJ a fost de acord ca problema sa fie reluata pe 3 mai, ora 10.00, in cadrul unei sedinte extraordinare.


Sedinta ordinara a Consiliului Judetean Botosani este transmisa in direct pe internet, de www.live.botosani.ro.
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
602

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
127

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
81

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...