Incendiu într-un cămin de nefamilişti din municipiul Botoşani!

Incendiu într-un cămin de nefamilişti din municipiul Botoşani!

   ISU Botosani

Panică într-un bloc din municipiul Botoşani. Luni seară, puţin înainte de ora 21.00, locatarii unui cămin de nefamilişti de pe strada Aleea Parcul Tineretului s-au trezit cu locuinţele pline de fum. Speriaţi, o parte dintre ei au solicitat sprijinul pompierilor.

Două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani s-au deplasat la locul indicat. Ajunşi, aceştia au observat că ard mai multe bunuri depozitate într-un uscător, situat la etajul I al clădirii. Această încăpere fusese folosită de către un fost locatar ca depozit de calculatoare. De mai bine de un an, în acest loc, care nu mai avea uşi la intrare, se perindau oameni fără adăpost. În timp ce o parte dintre pompieri acţionau pentru stingerea incendiului, ceilalţi au urcat la etajele superioare pentru a evacua fumul de pe holuri şi casa scării. În mai puţin de jumătate de oră, incendiul a fost lichidat. Flăcările au distrus 4 birouri, piese de mobilier, articole de îmbrăcăminte, cca. 24 m.p. de geamuri termopan şi diverse articole de uz casnic.



Valoarea pagubelor a fost estimată la cca. 10.000 de lei. Pompierii au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 100.000 lei. Incendiul a fost provocat cel mai probabil cu intenţie de o persoană necunoscută. Cercetările au fost preluate de poliţişti.

Acoperiş aprins de un coş de fum neizolat termic

Tot ieri, o familie din comuna Manoleasa a fost la un pas de a rămâne fără acoperiş deasupra capului după ce acesta s-a aprins de la un coş de fum neizolat termic faţă de materialele combustibile din care era construit. Temperaturile scăzute din ultimele zile l-au determinat pe Teodor M. să facă focul în sobă pentru a-si incalzi locuinta. A omis însă faptul că trebuia să verifice dacă soba şi coşul pot fi folosite în siguranţă.

Astfel, luni, puţin înainte de ora 16.00, bărbatul a sesizat că acoperişul casei din apropierea coşului de fum luase foc. Speriat că incendiul i-ar putea mistui întreaga locuinţă, bărbatul a solicitat sprijinul pompierilor. Un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Săveni s-a deplasat la locul indicat cu o autospecială cu apă şi spumă şi a reuşit să stingă incendiul în mai puţin de 30 de minute. Flăcările au distrus cca. 5 metri din acoperişul casei, pagubele fiind estimate la 2.000 de lei. S-au salvat şi protejat bunuri materiale în valoare de 60.000 lei.

Instalaţiile de încălzire improvizate, exploatate necorespunzător sau burlanele şi coşurile de evacuare a fumului şi gazelor construite defectuos, neizolate termic faţă de materialele de construcţie combustibile, necurăţate şi neverificate la timp sunt cauze frecvente de incendiu în sezonul toamnă – iarnă.

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, sobele folosite pentru încălzit şi cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile trebuie tencuite şi văruite. O problemă aparte o constituie sobele metalice (fără acumulare de căldură). Acestea trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice cât şi burlanele vor fi aşezate la distanţa de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire, nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.

Important de reţinut este ca în sobe, focul să nu fie aprins cu lichide inflamabile, sobele trebuie supravegheate pe timpul utilizării, iar jarul şi cenuşa aruncate în gropi special amenajate. Pentru sobele care funcţionează cu combustibil solid, în faţa uşilor de alimentare se fixează o tablă metalică cu dimensiunile de 50  x 70 cm pentru protejarea pardoselii combustibile. Se admite folosirea combustibilului gazos (gaz metan, G.P.L.) numai la sobe ori alte mijloace de încălzire omologate – fabricate expres pentru acest fel de combustibil.

Locuinţă incendiată de un cablu electric defect

In aceeasi zi, la ora 22.45, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Botoşani a fost anunţat că arde o locuinţă din satul Socrujeni, comuna Gorbăneşti. La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Truşeşti, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea gărzii de intervenţie, ardeau atât acoperişul cât şi bunurile din două camere, existând pericolul ca flăcările să se extindă la celelalte construcţii din gospodărie. Pompierii au acţionat mai bine de două ore pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor. Flăcările au distrus aproximativ 65 m.p. din acoperişul casei, bunurile aflate în 2 camere, 3 uşi şi 2 geamuri, pagubele fiind estimate la 60.000 lei. Incendiul a fost provocat cel mai probabil de un cablu electric defect sau cu improvizaţii. S-au protejat şi salvat bunuri materiale în valoare de 50.000 lei.


Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Botoşani

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A murit cea mai titrată jucătoare de scrabble a României! (Foto)

astăzi, 13:46
86

A fost cea mai titrată jucătoare de scrabble a României, campioană națională în limbile română și franceză, Maestră a Sportului.Claudia Mihai a fost un model de dăruire...

Statul Major al Armatei: Cum va apăra Armata Română județele Moldovei în caz de atac rusesc?

astăzi, 12:26
237

Jurnaliștii de la Ziarul de Iași i-au întrebat direct pe reprezentanții Statului Major al Armatei Române, iar aceștia au dat un răspuns evaziv legat de planurile operaționale.Sta...

FC Botoșani – Dinamo, astăzi de la ora 19:30

astăzi, 11:34
126

FC Botoșani și Dinamo se întâlnesc astăzi în etapa a șasea a play-out-ului Superligii.Înaintea partidei de astăzi FC Botoșani ocupă penultimul loc în play-out, l...