Inca o taxa pe capul romanilor: Taxa pentru pungile de plastic!

Inca o taxa pe capul romanilor: Taxa pentru pungile de plastic!
Ordonanta Guvernului nr. 25/2008 prevede introducerea, incepand cu 1 ianuarie 2009, a unei taxe in valoare de 0,2 lei (2000 de lei vechi) pentru fiecare punga de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile.

EcoTaxa va fi incasata de la operatorii economici care introduc pe piata astfel de ambalaje de desfacere si va fi directionata catre Fondul de mediu.

Asa cum reiese din nota de fundamentare a actului normativ al Guvernului, Romania s-a confruntat in ultima perioada cu problema volumelor mari de deseuri de ambalaje, in special a ambalajelor de desfacere - pungi de tip sacose- , care se regasesc in mare masura abandonate in mediu.

Introducerea unei taxe, denumita Eco Taxa, are rolul de a micsora consumul de astfel de ambalaje prin descurajarea distributiei gratuite a acestora si, nu in ultimul rand, de a incuraja productia de ambalaje din materiale biodegradabile sau din materiale reciclabile, se mai arata in nota de fundamentare a OG nr. 25/2008.

Noi obligatii si amenzi intre 2000 si 2500 de lei

Comerciantii vor fi obligati sa evidentieze distinct EcoTaxa pe documentele de vanzare, iar valoarea acesteia va trebui afisata la loc vizibil, in vederea informarii consumatorilor finali.

Taxa va trebui declarata si platita lunar de catre operatorii economici care introduc pe piata astfel de pungi de tip sacosa din materiale care nu sunt biodegradabile.

Nedepunerea pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a desfasurat activitatea a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 2.000 lei la 2.500 lei.

Cu aceeasi amenda se va sanctiona si neafisarea la loc vizibil a valorii EcoTaxei.

Potrivit OG nr. 25/2008, Administratia Fondului va publica anual, pe pagina de internet proprie, registrul operatorilor economici inregistrati ca si contribuabili la Fondul pentru mediu, care cuprinde denumirea operatorului economic si tipul de contributie si/sau taxa cu care acesta este inregistrat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii unei școli gimnaziale din județ au învățat cum să circule corect ca pietoni și bicicliști! (Foto)

astăzi, 17:32
1

Luni, 22.04.2024, Școala Gimnazială ,,Dan Iordăchescu” Hlipiceni, pe lângă activitățile impuse de programa școlară, a desfășurat, în cadrul programului ,,Școala altfel&rdq...

(A) INFORMARE din partea Primăriei comunei Mihai Eminescu

astăzi, 16:56
32

1. Primăria comunei Mihai Eminescu vă aduce la cunoștință că, în conformitate cu prevederile Ordinul  Prefectului Județului Botoșani nr. 200/19.03.2024 și ale HCL -ului nr. 49/26.0...

Elevii dintr-un oraș din Botoșani și-au dat „întâlnire” cu jandarmii!

astăzi, 15:54
50

Elevii de la Liceul „Dimitrie Cantemir" din Darabani au participat, marți dimineață, la o activitate preventivă desfășurată de jandarmii botoșăneni.Discuțiile cu liceenii s-au...