In viitorul nu foarte indepartat, toti vom primi bani de la stat, neconditionat

In viitorul nu foarte indepartat, toti vom primi bani de la stat, neconditionat
Forta de munca a viitorului are un aspect tot mai putin uman. Continuand o tendinta deja vizibila, computerele, masinariile inteligente si robotii vor prelua o mare parte dintre activitatile pe care oamenii le desfasora in prezent pentru a-si castiga traiul.

Prin urmare, acestia nu vor mai avea prea multe de facut si, in cele din urma, venitul de baza neconditionat, mult dezbatut in ultima vreme, va deveni o realitate, prezice Elon Musk, fondatorul si CEO-ul companiilor SolarCity, Tesla si SpaceX, potrivit ziare.com, care citeaza CNBC.

Potrivit lui Musk, care este unul dintre cei mai cunoscuti vizionari din Silicon Valley, nu exista alte optiuni.

"Este foarte posibil sa avem in cele in urma un venit de baza universal sau ceva asemanator cu acesta, ca urmare a automatizarii. Nu stiu ce altceva ar putea face cineva", spune Musk.

Intr-o tara in care venitul de baza universal a fost implementat, fiecare cetatean primeste regulat, neconditionat, bani din partea guvernului pentru a-si acoperi nevoile de baza. Elvetia a luat in considerare introducerea unui venit de baza universal de 2.500 de franci elvetieni (2.578 de dolari) pe luna, insa cetatenii sai au respins in vara proiectul.

Cu toate acestea, tentativa Elvetiei a reusit sa genereze o discutie ampla, la nivel global, pe marginea subiectului.

Cateva orase din Olanda vor participa la un un program guvernamental pentru testarea venitului de baza universal.

Ideea a fost abordata in urma cu cateva luni si de presedintele american Barack Obama, in cadrul unei interviu.

"Daca un venit universal este modelul corect, va fi acceptat de o parte importanta a populatiei? Aceasta este dezbaterea pe care o vom avea in urmatorii 10-20 de ani", a spus Obama.

In timp ce societatea reflecta la avantajele si dezavantajele unei astfel de masuri, tehnologia modifica intr-un ritm alert structura fortei de munca.

Vom avea in viitor, de exemplu, camioane care se vor conduce singure. Camioanele autonome Uber au efectuat de curand prima livare.

Desi vehiculele de mare tonaj care pot ajunge singure la destinatie nu vor fi prea curand in pozitia de a domina drumurile, evolutiile recente indica totusi faptul ca nu va mai fi nevoie de atat de multi soferi de camion ca in prezent, explica Musk.

Unii dintre ei vor migra catre alte activitati, cum ar fi cea de operator. Dar ei vor monitoriza intreaga flota, nu un singur camion, iar daca un vehicul prezinta probleme, vor putea interveni de la distanta pentru a le remedia.

"Acesta este probabil un job mai interesant decat acela de a conduce un camion", considera Musk. Cu siguranta insa ca soferii care nu vor mai avea un loc de munca vor vedea lucrurile diferit.

Dar Musk face parte din tabara care vede in automatizare un avantaj pentru intreaga societate.

"Oamenii vor avea timp sa faca alte lucruri, mai complexe, mai interesante. Cu siguranta vor avea mai mult timp liber", este de parere seful Tesla.

Un exemplu graitor este Musk insusi, arata CNBC. Acesta nu a mai fost nevoit sa munceasca pentru a-si plati facturile de mai bine de un deceniu. In 2002, si-a vandut compania de plati online PayPal catre eBay pentru suma de 165 de milioane de dolari. Faptul ca a devenit multimilionar nu l-a impiedicat sa infiinteze intre timp si alte companii de succes.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
22

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
150

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1607

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...