În stare gravă, după ce a mâncat ciuperci culese din pădure! FOTO

În stare gravă, după ce a mâncat ciuperci culese din pădure! FOTO
Ciupercile au băgat-o în spital pe o femeie în vârstă de 38 de ani, din Manoleasa. Femeia a făcut, luni după-amiaza, o mâncare cu ciuperci culese din pădure, dar la scurt timp după ce a luat masa a început să se simtă rău, cerând ajutorul unei vecine.

Aceasta a sunat la 112, o Ambulanță deplasându-se la locul solicitării. Întrucât femeia era în stare gravă, în întâmpinarea Ambulanței a plecat echipajul SMURD de Terapie Intensivă, iar după ce a fost prelută de SMURD femeia a fost transportată la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean.

La spital a ajuns și mama acesteia, care locuiește în municipiul Botoșani, ea fiind extrem de îngrijorată. A povestit că a vorbit cu fiica la telefon și i-a spus că gătește ciuperci, dar în cursul serii a primit un telefon de la vecina care a anunțat-o că femeia va fi adusă la spital.

Femeia care s-a intoxicat după ce a mâncat ciuperci a primit îngrijiri în UPU, după care a fost internată pe una dintre secțiile Spitalului Județean. Soţul femeii a plecat în urmă cu o lună în străinătate, la muncă.






 
Potrivit literaturii de specialitate, simptomele intoxicaţiei cu ciuperci se clasifică în funcţie de perioada de incubaţie a tipului de ciuperci care provoacă intoxicaţia, astfel:

- cu perioada de incubaţie scurta - cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede .

- cu perioada de incubatie lunga (ciuperca alba, buretele viperei, etc) - semnele apar dupa cel putin 12 ore de la consumul acestora si se manifesta prin: greturi, varsaturi, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburari neurologice, encefalopatie, manifestari renale grave, afectiuni hepatice, hipoglicemie, iar dupa 2 zile de la ingestie apare coma si apoi decesul persoanei in cauza.

În jur de 90% din intoxicatiile cu aceste ciuperci sunt mortale, procent ce demonstreaza pe de o parte gravitatea acestor intoxicatii iar pe de alta parte, fiind vorba de intoxicatii vechi datorita perioadei lungi de incubatii si ineficienta masurilor terapeutice ce se impun.

Tratamentul intoxicatiei cu ciuperci se face in functie de durata perioadei de incubatie astfel: - in cazul ciupercilor cu perioada de incubatie scurta - se provoaca varsatura (cu apa calda si sarata), se fac spalaturi gastrice (prin aspirarea continutului gastric), purgative saline, atropina, carbune activat, etc.

În cazul intoxicatiei cu acest tip de ciuperci se mai poate administra tanin si cafea tare pentru insolubilizarea toxicului din tubul digestiv. Utila este si administrarea de diuretice - in cazul ciupercilor cu perioada de incubatie lunga - se fac spalaturi gastrice (desi eficienta e redusa fiind vorba de o ingestie veche de 12 ore), se administreaza substante pentru diminuarea durerii, tratament simptomatic, se introduc perfuzii cu glucoza si medicamente hepato-protectoare.

Primul ajutor nu vizeaza evacuarea tubului digestiv (din cauza faptului ca simptomele apar mai tarziu) ci internarea de urgenta pentru ameliorarea dezechilibrelor biologice grave (hidro-electrolitice, acido-bazice, metabolice) care pericliteaza viata celui otravit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
59

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
654

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....

Razii cu mascați în trei zone ”fierbinți” din Botoșani, au fost instituite și filtre rutiere!

astăzi, 09:47
114

În cursul zilei de miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu cei ai Serviciului Rutier, Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi au acționa...