În prezența IPS Teofan: Foști și actuali deținuți, cântăreți în strana capelei din Penitenciarul Botoșani

În prezența IPS Teofan: Foști și actuali deținuți, cântăreți în strana capelei din Penitenciarul Botoșani

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Capela "Duminica Tuturor Sfinților" din incinta Penitenciarului Botoșani. Au participat la slujbă atât angajați ai instituției, cât și foști și actuali deținuți, aceștia din urmă fiind cei care au dat răspunsurile la strană.

Deținuții din Penitenciarul Botoșani s‑au rugat duminica aceasta împreună cu IPS Părinte Mitropolit Teofan. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în Capela "Duminica Tuturor Sfinților" din incinta unității, alături de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele protopop Lucian Leonte. La slujba arhierească au fost prezenți, alături de deținuți și angajați ai instituției, și foști deținuți ai Penitenciarului Botoșani.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că Dumnezeu are dragoste față de toți oamenii: „Toți oamenii sunt iubiți de Dumnezeu, pentru că El este cel care ne‑a făcut pe noi. Dumnezeu a binecuvântat pe tatăl și pe mama fiecăruia dintre noi, ca, într‑o bună zi, noi să ne naștem. El nu este Dumnezeul doar al unora, după cum spune Sfântul Apostol Pavel, ci este Dumenzeul tuturor. Că ești drept sau păcătos, că ești bărbat sau femeie, că ești bogat sau sărac, că ești rob sau om liber, dacă‑L ai pe Dumnezeu, ai totul. (…) Dumnezeu vine la noi, în sufletul nostru, vine, bate la ușă, vrea să intre în viața noastră, însă cu o condiție: ca noi să vrem să vină la noi. Dacă omul Îi deschide ușa Domnului, dacă Îl caută, dacă insistă să‑L găsească, Dumnezeu se va lăsa aflat. Mai mult de atât, după cum spune în Sfânta Scriptură, Dumnezeu se bucură mai mult când este iubit sau căutat de un păcătos decât de un drept, căci dreptul este oricum cu Dumnezeu. Însă când și păcătosul se îndreaptă spre El, Dumnezeu se bucură mai mult decât pentru 99 de drepți, după cuvântul Evangheliei”.

„Această întâlnire este asemenea vizitei din Evanghelia acestei zile”

După otpustul Liturghiei, părintele capelan de la Penitenciarul Botoșani, preotul Florin Lucian Marcu, a rostit un cuvânt de mulțumire, arătând cât de mult înseamnă pentru deținuți vizita Înaltpreasfințitului Părinte Teofan: „Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că, iată, a venit și această zi pe care de mult o așteptăm, în care ierarhul nostru să slujească Sfânta Liturghie în mijlocul nostru. Este prima Sfântă Liturghie arhierească săvârșită în altarul acestei capele după 22 de ani de existență; au mai fost slujbe arhierești la noi, dar ele s‑au desfășurat pe un podium în curtea penitenciarului. Această vizită a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan este asemenea vizitei din Evanghelia acestei zile, cea a Mântuitorului Iisus Hristos în casa vameșului Zaheu. Fără o invitație în prealabil, fără să cerem acest lucru, Dumnezeu ni l‑a trimis în mijlocul nostru pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Vă primim cu inima deschisă, iar această inimă deschisă este cântarea de la strană pe care ați auzit‑o. Nu avem pretenția că este ceva deosebit din punct de vedere artistic; nu este cântarea unui cor profesionist, dar cântăm cu toții. Slujirea noastră aici se centrează și gravitează în jurul Sfintei Liturghii și este mare lucrul acesta”.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan i‑a acordat părintelui capelan Marcu Florin Lucian distincția Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”. Aceeași distincție a primit‑o și directorul Penitenciarului Botoșani, comisarul‑șef de penitenciare Cristian Ieremie, iar directorul adjunct Educație și Asistență Psihosocială, comisarul‑șef de penitenciare Cristina Livadariu, și ofițerul de educație Florin Brânzei au primit distincție de vrednicie. La rândul său, ierarhul a primit o icoană de lemn realizată de deținuți. În semn de binecuvântare, aceștia au primit iconițe din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei.

La final, IPS Părinte Teofan a vizitat atelierul de pictură al penitenciarului, acolo unde deținuții realizează icoane pe lemn.

Tudorel Rusu, Ziarul Lumina

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Angajații din Sănătate amenință cu grevă generală, ministrul Sorina Pintea promite creșteri salariale

Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
261

Ministrul Sorina Pintea a declarat ca intelege temerile sindicalistilor din Sanatate, care au anuntat ca vor declansa proteste sau chiar greva generala daca Guvernul ingheata salariile, insa a sublini...

Îngropați în datorii! Câți bani datorează un român

Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
407

Potrivit BNR, datoria totală a populaţiei a continuat să se majoreze într-un ritm susţinut, crescând cu 8,3 la sută, până la valoarea de 147 miliarde lei în luna iunie 2018. Asta înseamnă...

UTIL: Metode de a face fata gerului!

Sâmbătă, 15 Decembrie 2018
231

Iarna este un anotimp foarte frumos, in care zapada creeaza peisaje de neuitat. De asemenea, iarna este asteptata de majoritatea persoanelor deoarece in acest anotimp este inclusa si luna cadourilor....