În atenţia solicitanţilor de formulare europene în materie de şomaj!

În atenţia solicitanţilor de formulare europene în materie de şomaj!
ANOFM informeaza ca instituţia din România competentă pentru eliberarea formularelor europene în materiede somaj este agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă a solicitantului.

Pe teritoriul statelor Uniunii Europene, Spatiului Economic European şi al Elveţiei are competenţă pentru eliberarea formularelor instituţia omoloagă AJOFM.

Formularele europene sunt singurele documente oficiale luate în considerare şi valorificate în vederea aplicării prevederilor referitoare la şomaj ale regulamentelor europene în domeniul securităţii sociale.

Până la data de 30 aprilie 2014, instituţiile competente în materie de şomaj din statele membre UE/SEE şi din Elveţia pot continua să utilizeze în paralel atât formularele de tip vechi din seria E 300, cât şi formularele de tip nou, din seria U, respectiv:E 301/U1 pentru certificarea perioadelor de asigurare pentru şomaj E 302 pentru certificarea informaţiilor referitoare la membrii de familie cu domi¬ciliul în România aflaţi în întreţinerea şomerului din alt stat membruU2, U3 în cazul exportului prestaţiei de şomaj din statul membru care acorda prestaţia în statul membru în care şomerul se deplasează pentru căutarea unui loc de muncă.

O persoană care a desfăşurat activităţi lucrative şi a fost asigurată pentru şomaj în cel puţin două state membre UE/ SEE poate beneficia de indemnizaţie de şomaj prin cumularea perioadelor de asigurare.

Acordarea indemnizaţiei de şomaj se solicită în statul unde persoana în cauză a avut ultimul loc de muncă, şi nu în statul de origine.

Formulare folosite în acest scop pot fi descarcate aici: http://www.anofm.ro/relatii-internationale Eliberarea formularului necesar se poate solicita fie direct agenţiei judeţene din raza de domiciliu sau reşedinţă, fie ANOFM. O persoană care beneficiază de indemnizaţie de şomaj în România poate primi în continuare acest drept chiar dacă se deplasează în alt stat membru pentru a-şi căuta un loc de muncă, cu condiţia să se înregistreze ca persoană în căutarea unui loc de muncă la serviciul public de ocupare din statul în care se deplasează.

Perioada de acordare a acestui drept este de maximum 3 luni, cu posibilitate de extindere până la maximum 6 luni. În cursul anului 2012, agenţiile judeţene pentru ocuparea fortei de muncă au eliberat un număr de 5.067 formulare E 301, dintre care cele mai multe au fost emise pentru Italia – 2.328 şi Spania – 2.066.

De asemenea, s-au emis 3.464 formulare E 302, majoritatea pentru Spania, prin care se certifică informaţii referitoare la veniturile membrilor de familie cu domiciliul în România în vederea stabilirii cuantumului ajutorului de şomaj în aceste state.

În ceea ce priveşte menţinerea dreptului la prestaţii de şomaj pe perioada în care şomeri ai altor state îşi căută un loc de muncă în România, în anul 2012 s-au înregistrat 189 de cazuri de export al prestaţiilor.

Totodată, s-au înregistrat 11 solicitări privind exportul prestaţiei de şomaj din România în alte state membre.În perioada 01.01.2013 - 30.06.2013, au fost eliberate 2.892 formulare E 301 şi 1.501 formulare E 302.

În ceea ce priveste exportul prestaţiilor de şomaj, s-au înregistrat 43 exporturi din alte state membre în România şi un număr de 7 exporturi din România în alte state membre. 

La nivelul judetului Botosani pana la 30.06.2013 s-au emis 35 formulare E 301 si 37 formulare E 302.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
22

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
87

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece ani

astăzi, 13:46
38

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...