Ignoranţă a judecătorilor, clamată de un politician a cărui acţiune în instanţă a fost anulată
BOTOSANI

Ignoranţă a judecătorilor, clamată de un politician a cărui acţiune în instanţă a fost anulată
Multă lume a făcut ochii mari când a auzit că un politician botoşănean a dat în judecată o instituţie judeţeană pe motiv că a dat dovadă de indiscreţie. Mai mare mirarea a fost când politicianul a şi câştigat procesul deschis împotriva instituţiei, numai că a preferat să declare apel la decizia instanţei din cauza valorii despăgubirilor stabilite.

Un viciu a dus însă la respingerea apelului de către judecătorii Tribunalului Botoşani. În noiembrie anul trecut, Marius Cristescu, fost consilier local, a participat la desfăşurarea concursului pentru postul de manager al Centrului de Creaţie, organizat de Consiliul Judeţean Botoşani, ca martor pentru unul dintre candidaţi. S-a legitimat, însă ulterior a avut surpriza să constate că datele sale personale, incluse în cadrul raportului privind derularea concursului, au fost afişate pe site-ul CJ, fără să fi fost informat că acest lucru se va întâmpla.

Ca atare, Marius Cristescu a considerat că au fost încălcate dispoziţiile legale referitoare la protecţia datelor cu caracter personal şi a dat în judecată CJ solicitând daune morale de 100.000 de lei. În faţa judecătorilor de la Judecătoria Botoşani, Marius Cristescu a afirmat că stresul cauzat de potenţialul furt de identitate i-a afectat iremediabil starea de sănătate, suferind un preinfarct, la care se adaugă şi neliniştea psihică, trăind mereu cu teama că un individ poate oricând să folosească ușor datele sale în scopuri diverse.

În replică, reprezentanţii CJ au susţinut în instanţă că prin publicarea datelor pe site nu au fost încălcate prevederi legale prin care să fi creat în mod voit un prejudiciu reclamantului, ci doar și-a îndeplinit atribuțiile de autoritate publică aflată în slujba cetățenilor. Instanţa a considerat că Marius Cristescu are dreptate când afirmă că CJ a greşit atunci când i-a făcut publice datele fără consimțământul acestuia, iar simpla legitimare ca participant în public nu echivala cu consimţământul lui referitor la publicarea datelor. Asupra prejudiciului însă, instanța a apreciat că acesta nu are în cauză întinderea și natura pretinsă de reclamant, ca atare a stabilit despăgubiri de 100 de lei.

Nemulţumit de valoarea despăgubirilor, Marius Cristescu a făcut apel la decizia Judecătoriei Botoşani, însă zilele trecute, judecătorii de la Tribunalul Botoşani au anulat definitiv cererea de apel, ca fiind nelegal timbrată. Politicianul consideră însă că magistraţii au făcut o mare greşeală.

"Ce scrie la articolul 18 din legea 677 privind protecţia datelor cu caracter personal? Că cererea de chemare în judecată este scutită de taxă de timbru. Eu ce să înţeleg? Că judecătorii nici măcar nu au citit dosarul meu! Sau mă pot întreba ce şcoală au făcut aceşti judecători, să nu cunoască legea? Bineînţeles că merg la CEDO. Dacă îmi dădea cineva cu toporul în cap şi apoi judecătorii îmi dădeau dreptate că am fost lovit, dar îmi stabileau daune de 100 de lei, suma acoperea întreaga cheltuială? Eu am timp să aştept şi procesul de la CEDO", declară Marius Cristescu.

Acesta nu a fost singurul care a dorit sancţionarea CJ-ului pentru publicarea datelor personale pe site, un alt "martor" al concursului, Alexandru P. acţionând la rândul său instituţia în judecată. Procesul său este în derulare la Judecătoria Botoşani.

Despre acest subiect, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:
Despăgubiri de un miliard, cerute de un botoşănean unei instituţii publice! 

 

Spune-ne opinia ta