Idei de afaceri în spații mici: 7 plante medicinale care pot fi cultivate în ghiveci

Idei de afaceri în spații mici: 7 plante medicinale care pot fi cultivate în ghiveci
Cultivarea plantelor medicinale este o afacere ce poate fi înființată pe suprafețe mici, existând antreprenori care fac producție chiar și pe terase sau în balcoane închise și spațioase. Pe lângă profit, aceste plante aromatice sunt recomandate și pentru cei care pur și simplu își doresc să își crească singuri condimentele cu care să dea gust mâncării sau din care să își prepare peste iarnă infuzii sănătoase, ne invata Agrointel.ro.

Iată șapte plante medicinale pe care le puteți cultiva cu rezultate foarte bune în spații mici, în ghivece pa balcon sau pe pervaz.

1. Menta

Cu o aromă puternică și inconfundabilă, menta aduce celor care o cultivă profituri considerabile iar piața este în continuă creștere. Extrem de atractiv la această plantă medicinală este faptul că puteți porni o mică afacere chiar în propriul balcon. Aveți nevoie doar de un spațiu în care să depozitezi mica "grădină", ghivece (un ghiveci mare costă aproximativ 6 lei), pământ de calitate bună și îngrășământ opțional dacă vreți chiar să atingi producția optimă. De asemenea, menta trebuie să fie poziționată la lumină, are nevoie de umiditatea potrivită și căldură sau ventilație.

Atenție! Dacă balconul este închis cu termopan efectul de seră este mult mai accentuat iar plantele riscă să se ofilească. În acest caz au nevoie de ventilație. Dacă balconul este deschis, plantele au nevoie de protecție doar în cazul ploilor sau a vijeliilor.

Fie că alegeți soiuri exotice cum ar fi cele cu arome de ciocolată sau portocală ori rămâneți "fideli" celui autohton, menta piperita, piața nu duce lipsă de material săditor. Menta poate fi folosită la ceaiuri, este nelipsitul ingredient al băuturii Mojito sau asigură protecție împotriva supărătoarelor insecte care apar în special vara.

2. Gălbenele

Sunt ușor de crescut pe balcon, iar petalele lor galben-portocalii pot fi transformate în medicament natural sub formă de ceai. Plantați câteva semințe într-un ghiveci de mărime potrivită, oferiți-le suficientă lumină și apa, iar în doar câteva luni veți putea savura un ceai din petale de gălbenele. Dacă spațiul și puteți obține producții mai bune, este important de știut că prețul unui kilogram de gălbenele uscate este de 16 lei, același preț fiind valabil și în cazul cantităților mari, de peste 100 de kilograme de flori proaspete.

La cantități mai mici se ajunge și la 30-35 de lei/kg, iar la export, florile de gălbenele merg la circa 10 euro pe kilogram.

3. Mușețelul

Se plantează în mod normal primăvara sau toamna, însă dacă aveți de gând să țineți ghiveciul în casă, această regulă nu mai are o importanță foarte mare.

Mușetelul se cultivă pentru inflorescențele care conțin o concentrație de 0,5-1,5% ulei volatil, bogat în azulene, flavonoide și cumarine. Ceaiul de mușețel are efecte: sudorifice, calmante, antispasmodice, dezinfectante și antiinflamatoare.

Prețul pentru un kilogram de sămânță de mușețel este de 400 euro, dar puteți opta pentru semințele la plic, mai ieftine.
Întrebuințările diverse ale acestei plante medicinale pot aduce venituri substanțiale pentru cei care vor să investească într-o astfel de mică afacere.

4. Salvia

Salvia la ghiveci vă asigură prospețimea obligatorie în bucătărie astfel, oricând doriți să o adăugați în fripturi pentru gustul său unic, puteți rupe câteva frunze din curte sau de pe balconul sau pervazul apartamentului.

În scop terapeutic, este considerată o plantă miraculoasă cu proprietăți tămăduitoare, datorită conținutului său bogat în vitamine. Salvia conține un complex de vitamine, printre care vitamina A, B, vitamina C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, fiind un adevărat izvor de substanțe folositoare organismului. De la salvie se folosesc frunzele și florile, și acestea sunt foarte bogate în uleiuri volatile. Salvia se poate folosi sub formă de infuzie, cataplasme, vin, ulei, pulbere, tinctură și oțet. De asemenea, salvia este întrebuințată și pentru a da savoare salatelor, gustărilor sau pentru ornare.

Salvia în ghiveci are nevoie de apă și soare. Este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că dacă aveți grijă de ea o puteți avea mai mulți ani la rând.

5. Busuiocul

Este originar din India, cunoscut în toate regiunile țării ca plantă de cult sau condiment, precum și ca plantă medicinală. Prețul unui plic de semințe de busuioc, adică 2 grame, costă 12 lei.

De reținut că busuiocului îi place umezeala!

Pentru o producție de frunze, trebuie tăiate inflorescențele mereu. Dacă tăiați crenguțele la 5-10 cm de pământ cresc alți lăstari, așa aveți mereu frunze mari.

Planta are multe proprietăți medicinale: frunzele au rol tonic și revigorant pentru memorie. Acestea ajută la eliminarea materiei catarale și a flegmei din tuburile bronșice. Fruzele îmbunătățesc funcția digestivă și induc transpirația abundentă. 

6. Coriandrul

Este o plantă folosită nu doar pentru a da aroma mâncărurilor, ci și ceaiurilor. Coriandrul are frunzele asemănătoare cu ale pătrunjelului, cu care se înrudește și cu care este confundat adesea.

Dintr-un pliculeț de semințe de coriandru vă puteți bucura de multe cești de ceai, dacă le plantați seminețele într-un ghiveci cu sol umed, pe care sa îl țineți într-un loc umbros.

7. Căpșunele

Sunt îndrăgite pentru gustul lor. La prepararea ceaiului de căpșuni se folosesc nu doar fructele, ci și frunzele și florile. Acesta crește foarte bine pe balcon, în ghivece spațioase (cele cu buzunare sunt ideale), lăsat să se bucure în voie de soare.

Pentru ceai, se taie fructele în fâșii subțiri și se pun la uscat în cuptor, la temperatură mică, iar apoi se adaugă în apă fierbinte, împreună cu frunzele și florile de căpșun lăsate lăsat la uscat pe pervaz. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lucrări de cadastru în Mihai Eminescu și Vlădeni, derulate prin POR

astăzi, 20:48
49

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a inițiat două proceduri de licitație pentru achiziționarea serviciilor de înregistrare sistematică în Sistemul in...

Liviu Dragnea: "Vom da o lege ca să pedepsim orice firmă nemernică străină - și chiar și românească - care..."

astăzi, 20:18
451

Liviu Dragnea a spus vineri, la Botoșani, că Parlamentul va adopta o lege prin care va fi pedepsită "orice firmă nemernică străină", "și chiar și românească",&...

FRF a anunțat echipele din Liga 1 care au primit licența pentru participarea în sezonul următor al cupelor europene

astăzi, 19:22
133

Procesul de acordare a licentei cluburilor, care au solicitat licenta de participare la competitiile UEFA pentru sezonul 2019-2020, s-a incheiat vineri, 19 aprilie 2019.7 cluburi, toate cele ...