IA ATITUDINE! Statul hotaraste donarea de organe prin telefon!

IA ATITUDINE! Statul hotaraste donarea de organe prin telefon!
Daca, in timpul vietii, nu ati dat un telefon sa va exprimati optiunea in legatura cu donarea de organe, statul roman va considera ca, dupa deces, dispune de dumneavoastra, deci veti deveni donator legal. Asta a hotarat Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, desi au fost numeroase semnale in presa ca romanii nu sunt de acord cu aceste masuri.

Pana acum, in caz de deces sau moarte clinica, medicii nu aveau drept sa foloseasca organele decat cu acordul membrilor familiei. Si asa, au fost cazuri in care donatorii erau, intamplator sau nu, membri ai unor familii sarace, numai in 2007 inregistrandu-se cazurile a doi botosaneni care, aflati la Iasi in moarte clinica, au ajuns donatori de organe.

Legea pregatita acum de statul roman elimina si acest ultim drept al familiei de a lupta pana la capat sau de a-si exprima punctul de vedere.

Legea acordului prezumat copiaza modelele portughez si belgian, renuntandu-se astfel la registrele nationale si la medicul de familie, unde romanii puteau, in varianta initiala a legii, sa refuze donarea organelor. Cei care nu vor dori sa devina automat donatori de organe post-mortem vor avea la dispozitie un numar de telefon pentru a anunta acest lucru.

Linia telverde va fi infiintata in cadrul unui departament al Ministerului de Interne. Momentan nu este foarte clar cum va functiona viitoarea linie telefonica.

Directorul Agentiei Nationale de Transplant, dr.Victor Zota, spune ca elementele referitoare la refuzul familiei de a accepta donarea de organe nu au fost trecute in lege, pentru ca, astfel, aceasta ar fi devenit restrictiva.

Preferam sa le punem in normele de aplicare, unde putem sa nuantam. Oricum, daca cel decedat nu a sunat la telverde, familia nu se va putea opune decat daca aduce dovezi ca persoana nu accepta in nici un fel ideea de a deveni donator de organe. Daca nu au ceva scris in acest sens, pot veni cu trei martori care sa confirme. Eu pun pariu ca mai mult de 10.000 de romani nu vor suna la acest telverde. In Portugalia au sunat doar 7.000 de la introducerea legislatiei, afirma dr.Victor Zota. Cititi un material pe aceasta tema in Gandul.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
44

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
130

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1321

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....