Hristos a Înviat! Mii de credincioşi botoșăneni au fost martorii Miracolului Învierii! FOTO, VIDEO
FOTOREPORTAJ!

Hristos a Înviat! Mii de credincioşi botoșăneni au fost martorii Miracolului Învierii! FOTO, VIDEO
"Hristos a Înviat" au strigat în noaptea de sâmbătă spre duminică mii de botoşăneni, adunaţi în jurul preoţilor care au vestit Învierea Domnului şi sosirea Luminii Sfinte.

Credincioşii, încredinţaţi de minunea Dumnezeiască, au intonat "Hristos a Înviat din morţi, cu moartea pre moarte călcând, Şi celor din morminte, viaţă dăruindu-le!" în toate bisericile din municipiu şi din judeţ, martori ai celui mai mare miracol al creştinătăţii.

Cu lacrimi în ochi, pătrunşi de solemnitatea momentului, sau zâmbitori, botoşănenii care au venit la biserici au ţinut în mâini lumânările a căror Lumină a fost purtată din om în om, odată cu tradiţionalul salut "Hristos a Înviat"- "Adevărat a Înviat".

La Biserica "Adormirea Maicii Domnului" de la Cimitirul Pacea, mii de credincioşi şi-au găsit locuri pe aleile din jurul lăcaşului de cult, de unde au ascultat slujba susţinută de preoţii Gheorghe Andrişescu şi Eugen Vornicu.

După ce au ascultat Evanghelia după Matei ce vorbeşte despre cele două Marii care au găsit mormântul Mântuitorului gol şi şi-au împărţit Lumina, credincioşii au ascultat predica preotului paroh, care le-a urat tuturor ca acest Paşti să le acopere sufletele cu bucurie, sănătate şi gânduri bune.

Apoi, oamenii au dus Lumina şi la mormintele din cimitir, chiar şi la cele părăsite de aparţinătorii celor plecaţi din această lume. Pe aleile cimitirulului Pacea, credincioşii purtau în mâini lumânări aprinse, mărturii ale Învierii Domnului. Mii de lumânări au ars la căpătâiul celor plecaţi, însă impresionante au fost şi luminiţele care ardeau la crucile eroilor din Cimitirul ce le aparţine.

Datorită vremii frumoase, câţiva credincioşi şi-au aşezat coşurile cu preparatele tradiţionale în apropierea Biserii, acolo unde vor fi sfinţite de preoţi. În fapt, finalul Slujbei de Înviere este reprezentat tocmai de această sfinţire a bucatelor, împărţirea Luminii fiind considerată doar o parte a ceremonialului din această noapte.

La Mănastirea Zosin, slujba de Înviere a avut loc in aer liber, părintele stareţ Teodosie Pleşca rugându-i pe credincioși sa rămână până la finalul Sfintei Învieri. Au fost prezenți peste doua mii de credincioși din toate colțurile județului.

Un moment aparte a avut loc atunci cand clopotele mănastirii au început sa bată in note muzicale, răsunand linia melodica a cîntarii Hristos a Înviat.

Și la Biserica Vovidenia, din municipiul Botosani, oamenii s-au așezat in curte, avănd alaturi coșuletele pline cu cozonaci, pască, oua roșii sau chiar sărmaluțe.

La fel ca în anii anteriori, Lumina Harică a fost adusă de la Ierusalim, cu o aeronavă, pe Aeroportul "Ştefan cel Mare" Salcea, de unde a fost distribuită preoţilor din Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, chiar Cernăuţi (Ucraina).

VIDEO:
GALERIE FOTO:

- Mănăstirea Zosin

































- Biserica "Adormirea Maicii Domnului"
















- Biserica Vovidenia









 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un mormânt ce-și așteaptă eroul!

astăzi, 15:22
361

În anii 2007-2008, la Botoșani, în revista „Forum Cultural”, sub semnăturile istoricilor Petre Otu și Octavian Liviu Şovan apărea un articol ştiinţific, defalcat î...

La un pas de tragedie din cauza scăpărilor de gaz de la o butelie. O femeie a ajuns la spital cu arsuri! (Video)

astăzi, 14:57
773

S-a întâmplat astăzi din localitatea Carasa, în jurul prânzului. Proprietara a reușit să iasă din locuință, fiind găsită de vecini în fața casei. Tot ei au sunat...

Vasilache și Mărioara, într-un spectacol-premieră la Teatrul ”Vasilache” din Botoșani! (Foto)

astăzi, 14:37
50

Textul şi regia spectacolului ”Vasilache și Mărioara” sunt semnate de Ion Sapdaru; scenografie şi univers sonor Gelu Rîşca.Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: ...