HARTA JUDEŢELOR: Cine ia la împărţire cei mai mulţi bani din TVA în 2014!

HARTA JUDEŢELOR: Cine ia la împărţire cei mai mulţi bani din TVA în 2014!

 Harta sumelor defalcate din TVA pe cap de locuitor (lei)  Economica.net

O parte din TVA-ul încasat de stat la populaţie merge către plata datoriilor autorităţilor locale. Sumele sunt folosite pentru diferite plăţi de lucrări sau achiziţii, după cum vor primăriile. Împărţirea banilor se face pe judeţ, în bugetul anual, moment în care se văd clar judeţele avantajate de stat.

În 2014, toate judeţele vor primi bani de la guvern să-şi plătească datoriile către furnizori din probabil cea mai vânată resursă bugetară - sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

Legea spune că sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale sunt folosite pentru plata restanţelor unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări.



(Foto: Economica.net)

Bugetul pe 2014 sunt discrepanţe mari între judeţe în ce priveşte alocarea acestor fonduri care pot fi folosite după bunul plac de autorităţile locale. Cel mai important criteriu de alocare a banilor de la Centru este mărimea populaţiei judeţului. Doar după acest criteriu, statul avantajează clar anumite judeţe.

Ţinând cont de suma alocată funcţie de mărimea populaţiei, cea mai mare alocare o are Tulcea, revenindu-i 152 de lei pe cap de locuitor.

E urmată de judeţele din sudul ţării şi din nordul Moldovei. Cea mai mică sumă a fost alocată judeţului Ilfov, cu 34 de lei pe cap de locuitor, urmat de Cluj cu 54 de lei.

Sursa: Economica.net

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
64

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
117

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
142

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...