Guvernul "rezolva" din pix problema scolilor fara autorizatii de incendiu!

Guvernul "rezolva" din pix problema scolilor fara autorizatii de incendiu!

Dupa multe amanari, de la 1 octombrie autorizatiile de securitate la incendiu au devenit obligatorii, insa asta a pus in dificultate in primul rand autoritatile statului. Multe dintre cladirile aflate in administratia autoritatilor, inclusiv majoritatea scolilor, nu se incadreaza in noua legislatie.

Primarii, pe care in caz de tragedie legea i-ar scoate vinovati penal, au avertizat chiar ca mai bine inchid scolile decat sa rezolve problema asa cum cere legea.

Asa ca Guvernul a gasit de cuviinta sa relaxeze legea, astfel incat numarul scolilor care sa aiba nevoie de aceasta autorizatie sa fie mai mic cu o treime. Vrea insa ca toate spatiile incadrate in categoria "sali aglomerate" sa fie obligate sa detina o astfel de autorizatie. Aici intra inclusiv chioscurile din incinta metroului.

"Din totalul de 2.810 cladiri cu destinatia invatamant supuse obligatiei de avizare/autorizare in prezent, urmare a modificarilor propuse, un numar de 899 nu vor mai fi supuse acestei obligatii, reprezentand 32% din total", se arata intr-un document guvernamental citat de Profit.ro.

La inceputul lunii septembrie, doar 44 din cele 642 de unitati scolare din Bucuresti aveau autorizatie de securitate la incendiu. Practic, 1.022 de cladiri de invatamant (care gazduiesc gradinite, scoli si licee) sunt fara autorizatie de securitate la incendiu.

Conform sursei citate, Guvernul vrea sa majoreze suprafata minima de la care cladirile in care functioneaza unitati de invatamant sa aiba nevoie de astfel de autorizatii, de la 150 la 600 de metri patrati in cazul cladirilor cu destinatie de invatamant secundar, profesional, postliceal sau universitar, inclusiv spatiile de cazare aferente (camine), si de la 150 metri patrati la 175 metri patrati pentru cladirile cu destinatie de educatie timpurie si invatamant primar.

In plus, cladirile cu destinatie de servicii sociale cu cazare pentru supraveghere, ingrijire sau adapostire a copiilor vor avea nevoie de o astfel de autorizatie doar de la o suprafata de 175 de metri patrati si nu 150, ca pana acum.

Si in ceea ce priveste azilele, adaposturile si centrele pentru varstnici, cu dizabilitati sau fara adapost, se doresc schimbari. Daca pana acum, in cazul acestora, era necesara o autorizatie pentru o suprafata de minimum 150 metri patrati, Guvernul doreste ca impunerea obligativitatii obtinerii unei astfel de autorizatii daca in unitatea respectiva sunt cel putin 50 de locuri, fara a conta suprafata.

In plus, vor fi exceptate de la obligativitatea obtinerii avizelor/autorizatiilor pentru securitate la incendiu cladirile amenajarile apartinand Administratiei Nationale a Penitenciarelor si cladirile si spatiile destinate fabricarii, repararii si modernizarii produselor de tehnica militara care apartin industriei de aparare.

Se mai are in vedere eliminarea obligativitatii pentru o astfel de autorizatie in cazul corturile de evenimente, deoarece acestea au un caracter provizoriu.

Vor avea insa nevoie de autorizatie "cladirile cu functiuni mixte", cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 1.000 metri patrati, spatiile comerciale din statiile de metrou, precum si incaperile sau grupurile de incaperi incadrate ca sali aglomerate si caile de evacuare aferente, indiferent de aria construita ori destinatie.

Amintim ca, de la 1 octombrie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta poate aplica amenzi beneficiarilor sau proprietarilor de constructii care ar trebui sa detina autorizatie de securitate la incendiu si nu au obtinut-o inca.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...