Guvernul nu mai dă bani pentru subvenția către Modern Calor! Primăria face un nou ÎMPRUMUT!

Guvernul nu mai dă bani pentru subvenția către Modern Calor! Primăria face un nou ÎMPRUMUT!
Municipalitatea botoșăneană este nevoită să se împrumute din nou, după ce a rămas fără fonduri de la Guvern pentru acoperirea subvenției plătită în sezonul rece către societatea de termoficare.

Valoarea subvenției către Modern Calor a ajuns la 10 milioane de lei. 6 milioane de lei sunt suportați de la bugetul local, iar diferența ar fi trebuit acoperită de la bugetul de stat. Numai că Guvernul a spus stop acestor alocări, astfel că singura soluție ca municipalitatea să asigure continuitatea furnizării energiei termice în sezonul rece este contractarea unui nou împrumut, după cum susține primarul Ovidiu Portariuc.

În ședința de Consiliu Local de luni, Executivul Primăriei va veni cu un proiect de hotărâre privind accesarea unui credit în valoare de 3,9 milioane de lei de la Ministerul de Finanțe, pentru o perioadă de 20 de ani, cu o dobândă de 3,3%.

“Suntem nevoiți, pe o nouă reglementare pusă la dispoziție de Guvern, să ne împrumutăm pentru asigurarea furnizării cu gaz în sezonul rece. Am pregătit un proiect de hotărâre și îl vom suspune atenției consilierilor locali pentru atragerea unui credit de 3,9 milioane de lei care să asigure plata în avans  a gazului necesar alimentării serviciului public de furnizare a energiei termice în acest sezon rece pentru că banii de la populație se încasează abia în luna ianuarie.  Este un model aplicat în toată țara. Noi stăm foarte bine, cu o sumă foarte mică. Este o facilitate  pusă la dispoziție de Ministerul de Finanțe. Dacă statul a susținut până în prezent tot ceea ce a însemnat termoficare în sistem centralizat, din cauza unor datorii enorme realizate de unele orașe din sud și de o povară extrem de mare la bugetul național s-a decis trecerea la acest model. Ideal este ca până la urmă să reușim eliminarea acestei subvenții, așa cum s-a făcut în fiecare an ea a cunoscut o descreștere de la 16 milioane cât era în 2012, am ajuns la 10 milioane . De acum inainte fiecare comunitate va trebui sa gestioneze această problemă destul de sensibilă", a declarat primarul Ovidiu Portariuc.
 
Edilul șef al urbei a precizat că la Modern Calor este nevoie de eficientizarea activității care ar putea duce în timp la eliminarea subvenției acordată de municipalitate, cu plafonarea prețului la gigacalorie.

“Există și cealaltă variantă pe care o vor aplica multe orașe din țară, și anume creșterea prețului la gigacalorie. Este singura soluție prin care vor reuși să depășească acest moment. Noi avem o altă politică, am diminuat prețul la gigacalorie la populație acum doi ani. Promisiunea fermă este că nu vom crește prețul la gigacalorie. Vom rămâne la același nivel pentru a fi sustenabil, pentru a fi suportabil de către populație", a încheiat primarul.

Acesta este cel de-al patrulea împrumut pe care municipalitatea îl face în mandatul lui Ovidiu Portariuc. Ultimul credit, în sumă de 17,6 milioane de lei, a fost contractat de la Trezorerie pentru corecțiile financiare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
62

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
37

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...