Guvernul da bani in plus pentru primarii, dezvoltare si agricultura - cum s-au impartit banii!

Guvernul da bani in plus pentru primarii, dezvoltare si agricultura - cum s-au impartit banii!
Guvernul da bani in plus pentru primarii, dezvoltare si agricultura - cei mai multi merg la proiecte socialeFoto: Facebook / Ministerul Finantelor Publice

Ministerul Finantelor a propus inca o rectificare bugetara, cea de-a doua de anul acesta, prin care ministerele Dezvoltarii si Agriculturii, dar si primariile, vor primi mai multi bani de la bugetul de stat. In acelasi timp, ministerele Finantelor, Transporturilor si Apararii raman cu mai putini bani.

Propunerea de rectificare vine dupa ce analizele rezultatelor bugetare din intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2016 au aratat un deficit de 0,49% din PIB, mai exact 3,7 miliarde de lei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.
Noua rectificare isi propune sa redistribuie fondurile care nu mai pot fi cheltuite pana la finalul acestui an, pentru a asigura finantarea unor programe in desfasurare.

"Domeniile prioritare la aceasta rectificare bugetara au fost sanatatea, investitiile, platile directe in agricultura si sustinerea unor proiecte si politici in domeniul educatiei si asistentei sociale, finantate prin administratia publica locala, cum ar fi programul-pilot 'Masa calda', sustinerea sistemului de protectie a copilului sau programul 'fructe in scoli'", se arata in documentul Ministerului Finantelor.

Cum s-au impartit banii:

Ministerul Sanatatii a primit 2,21 miliarde de lei, care au fost alocati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru incheierea unor noi contracte cost-volum-rezultat, necesare in tratamentul hepatitei cronice.

"Aceste alocari bugetare vor permite continuarea tratamentului pentru pacientii cu ciroza hepatica aflati in stadiul F4 si extinderea programului pentru pacientii cu ciroza hepatica stadiile F2 si F3", potrivit comunicatului privind rectificarea bugetara.

Ministerul Dezvoltarii va beneficia de 1,25 miliarde de lei pentru Programul Nationala de Dezvoltare Locala. Suma va acoperi "platile necesare pana la final de an ale proiectelor de dezvoltare a infrastructurii scolare si de drumuri".

Totodata, alte 47,9 milioane de lei au fost alocati pentru reabilitarea sistemelor de apa si canalizare in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori.

Pentru Ministerul Agriculturii a fost asigurata suma de 1,09 miliarde de lei pentru platile necesare in campania agricola din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subventiilor in agricultura.

La bugetele locale au fost alocati 1,7 miliarde de lei, suma defalcata din taxa pe valoare adaugata. Banii vor fi folositi astfel:

170 milioane de lei pentru cheltuieli de personal aferente unitatilor de invatamant preuniversitar;
14,7 milioane de lei pentru programul-pilot "Masa calda";
101,5 milioane de lei pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului;
74,7 milioane de lei pentru centrele de asistenta sociala a persoanelor cu handicap;
392,3 milioane de lei pentru plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap'
4,1 milioane de lei pentru programul "fructe in scoli";
6,9 milioane de lei pentru finantarea drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale;
938,3 milioane de lei - sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

Ministerului Energiei i-au fost alocati 222,4 milioane de lei, pentru a putea sa-si desfasoare activitatea pana la finalul anului. Dintre aceste fonduri, 200 milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru inchiderea a doua mine din Complexul Energetic Hunedoara.

Ministerul Comunicatiilor a primit 75,5 milioane de lei, in principal pentru majorarea capitalului social al Postei Romane.

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii, dar si SRI au primit in total 336,7 milioane de lei, pentru plata pensiilor militare recalculate, precum si pentru restituirea diferentelor dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite in baza Legii nr. 119/2010.

Ministerul Muncii a primit 142,4 milioane de lei pentru plata integrala a drepturilor de asistenta sociala, adica indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii si indemnizatii pentru persoanele cu handicap.

Ministerului Afacerilor Externe i-au fost redistribuiti 66,8 milioane de lei, in principal pentru plata contributiilor si cotizatiilor la organismele internationale din care institutia face parte. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

astăzi, 20:16
25

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

astăzi, 19:23
37

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
32

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...