Guvernul conservă politizarea deconcentratelor

Guvernul conservă politizarea deconcentratelor
Executivul a conservat preventiv mijloacele prin care şefii de servicii deconcentrate pot fi schimbaţi politic.

Marţi, cu doar o zi înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale să declare neconstituţională ordonanţa prin care conducerile deconcentratelor au fost politizate (37/2009), membrii cabinetului au abrogat-o, preluându-i însă prevederile identic în altă ordonanţă, scrie evz.ro.

Asta în condiţiile în care Consiliul Legislativ atrăsese atenţia, în avizul său, asupra procedurii şi recomandase guvernului să analizeze dacă noul act normativ nu afectează dreptul la muncă.

"Semnalăm că unele norme reiau, într-o formulare identică, dispoziţiile OU 37/2009, contestată la Curtea Constituţională. Semnalăm că în cazul intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale, demersul aflat pe rolul instanţei de contencios constituţional rămâne fără obiect", se arată în documentul Consiliului Legislativ.

Practic, indiferent de decizia Curţii Constituţionale, politizarea deconcentratelor rămâne legală atâta vreme cât ea este "consfinţită" prin noua ordonanţă, asupra căreia judecătorii nu au fost sesizaţi încă.

Decizia guvernului i-a inflamat însă pe liberali, care au anunţat că vor depune plângeri penale împotriva miniştrilor care şi-au dat acordul pentru adoptarea noului act normativ.

"Voi sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privitor la toţi membrii acestei jumătăţi de cabinet ilegitime pentru săvârşirea infracţiuni de abuz în serviciu împotriva intereselor publice", a declarat ieri prim-vice pre şedintele PNL, Ludovic Orban.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone își prezintă scuzele după victoria Botoșaniului cu Dinamo: ”Vreau să explic de ce mi-am ieșit din fire!”

astăzi, 08:48
128

Bogdan Andone (49 de ani), antrenorul celor de la FC Botoșani, a avut o ieșire nervoasă la partida câștigată cu Dinamo, 2-1.Tehnicianul s-a certat cu arbitrul partidei, în prima r...

Verdictul medicilor în cazul morții artistului de 40 de ani, din Botoșani. ”Nu a suferit, s-a stins brusc...”

astăzi, 08:12
538

Durere imensă în familia cunoscutului artist Daniel Relenschi. Fratele său, Cătălin, care devenise la rândul său cunoscut prin creațiile plastice, s-a stins din viață la doar 40 de...

Orașul în sărbătoare: O nouă pictură stradală în Botoșani! (Foto)

astăzi, 07:34
282

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani, începând de miercuri, 24 aprilie, cetățenii pot admira o nouă pictură stradală.Potrivit prof. Claudia Hârtie, de la Școal...