Greva Sanitas a fost ilegală!

Greva Sanitas a fost ilegală!
Cererea de anulare a protestului a fost depusa marti, de Ministerul Sanatatii. Decizia de joi a Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, insa este executorie.

Tribunalul Bucuresti a decis, joi, ca greva sindicalistilor Federatiei Sanitas a fost ilegala, dand dreptate astfel Guvernului, care s-a adresat instantei. Sindicalistii au intrat in greva pe 31 octombrie, pe 1 noiembrie anuntand ca o suspenda temporar.

Cererea de anulare a protestului a fost depusa marti, de Ministerul Sanatatii. Decizia de astazi a Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, insa este executorie.

Magistratii au apreciat ca sindicatul nu a parcurs toate etapele prevazute de lege pentru declansarea grevei si a decis ca orice forma de protest trebuie sa inceteze, informeaza Digi24.

In instanta, reprezentantul Sanitas a sustinut ca oricum solicitarea Guvernului a ramas fara obiect, avand in vedere ca sindicalistii au revenit la lucru in urma cu doua zile, precizeaza sursa citata.

Intr-o interventie telefonica la postul Digi24, presedintele Sanitas, Leonard Barascu, a declarat ca impreuna cu colegii sai asteapta sa vada motivarea deciziei date astazi de instanta, pentru a decide daca o contesta sau nu.

"Pana nu vedem motivarea, noi spunem ca avem dreptate. Dar respectam hotararea judecatorului", a subliniat acesta.

Liderul sindical a tinut sa precizeze ca el si colegii sai asteapta cu mare interes votul care se va da in Parlament pe legea care mareste salariile in Sanatate si Educatie cu 15% in medie.

"Toate privirile noastre se indreapta catre ziua de luni. Vom analiza si vom vedea ce vom face", a mai spus acesta.

Ministerul Sanatatii a reactionat la aflarea deciziei de astazi a instantei, prin intermediul unui comunicat de presa, in care se reaminteste ca "Federatia Sanitas a fost atentionata in repetate randuri ca demersul sindical nu indeplineste conditiile legale pentru declansarea conflictului de munca".

De asemenea, ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a postat un comentariu pe Facebook in care a precizat ca le-a atras atentia liderilor Sanitas ca greva este ilegala.

"Am atentionat de mai multe ori liderii SANITAS cu privire la ilegalitatea grevei. Le-am spus clar si raspicat ca fac jocurile unui PSD care ii va atrage in cloaca specifica, in care incalcarea legii este regula. Regret ca au fost atrase in acest demers abject cadrele medicale pe care le respect pentru rolul crucial pe care il joaca in societate. Manevrele de pomana electorala ale PSD/ALDE, de a se folosi de greva pentru a crea aparenta de urgenta si a justifica incalcarea altei legi, a responsabilitatii fiscal-bugetare, ce precizeaza clar ca este ilegal sa cresti salarii cu mai putin de 180 zile inainte de alegeri, sunt astfel demontate (...) ", a scris ministrul Muncii.

Sindicalistii au decis, marti sa opreasca greva din spitale, dupa ce comisiile de specialitate din Camera Deputatilor au votat amendamente care duc la marirea salariilor.

Legea va ajunge la votul plenului cel mai probabil luni, Camera Deputatilor fiind decizionala.

PNL a sustinut ca majorarile salariale nu sunt sustenabile si a invocat o relatie obscura care ar exista intre PSD si liderii sindicali si care i-ar fi determinat pe sindicalisti sa faca presiuni acum, in apropierea campaniei electorale, arata Ziare.com.

Daca legea majorarilor salariale va fi adoptata de Parlament, exista motive serioase pentru contestarea ei la Curtea Constitutionala, iar ministrul Economiei, Costin Borc, a anuntat deja ca Guvernul va face acest lucru.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece Ani

astăzi, 13:46
10

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
114

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...

Școala performanței: Elevii din Botoșani au participat la Concursul Județean ”Ioan Țicalo”

astăzi, 12:45
88

Obiectivul principal al concursului este de a încuraja dezvoltarea spiritului de competiție și a interesului pentru studiul limbii și literaturii române și al matematicii, evaluarea co...