Gaura în inimă, ce este și cum se tratează. Simptomele care ar trebui să-ți dea de gândit

Gaura în inimă, ce este și cum se tratează. Simptomele care ar trebui să-ți dea de gândit
Este o malformația cardiacă congenitală gravă care, netratată, duce la deces. Semnele ei sunt de multe ori ignorate și, din păcate, în România sunt puține centre specializate în chirurgie cardiacă pediatrică.

Defectul septal, denumit popular gaură în inimă, este cea mai frecventă boală cardiacă apărută din naștere. "Poate fi atrial sau ventricular, în funcţie de cavitățile cordului pe care le uneşte. Din punct de vedere al gravității, defectul septal ventricular afectează mai sever copilul decât defectul septal atrial, necesitatea de a efectua o intervenție chirurgicală la vârstă mică fiind mai mare în acest caz", explică, pentru Doctorul zilei, dr. Claudiu Chivu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Simptomele care ar trebui să-ți dea de gândit

Specialistul spune că "dacă avem un copil care se învinețește la plâns, obosește repede la supt, respiră greoi și nu ia în greutate, atunci o ecografie cardiacă va decela cu mare probabilitate o malformație cardiacă". Odată suspicionată o malformaţie cardiacă se impune internarea copilului întrun centru de tratament terţiar al bolilor de inimă. "În momentul actual se încearcă dezvoltarea centrelor de cardiologie și chirurgie cardiacă pediatrică, infrastructură actuală fiind insuficientă numărului de cazuri. Aşa se explică de ce un număr mare de copii cu malformaţii cardiace sunt operaţi în centre specializate din alte ţări".

Operați cu miile, în străinătate

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, anual, circa 1.000 de copii cu boli cardiace sunt trimiși peste hotare pentru a fi operați. O astfel de intervenție costă zeci de mii de euro – bani dați de la bugetul de stat prin celebrele formulare E. Statul, însă, nu suportă și cheltuielile părinților care își însoțesc copiii la tratament în străină- tate, acestea ridicându-se și ele la mii de euro.

Când și cum operează defectul septal

Dr. Claudiu Chivu spune că după ce am stabilit cu certitudine diagnosticul pacientului, se pune în balanţă necesitatea intervenţiei chirurgicale şi riscurile pe care aceasta le implică. "Sunt situații în care intervenția se amână deliberat, deoarece în primul an de viață defectele septale mici sau medii se pot închide spontan. În general, defectele septale ventriculare necesită corecție înaintea vârstei de un an, pe când defectele septale atriale pot fi amânate până la 3-5 ani".

Inima copilului este oprită pentru a fi "reparată"

Specialistul ne dezvăluie că, spre deosebire de alte malformaţii complexe, s-au înregistrat progrese mari în tratamentul defectului septal, în momentul actual mai puţin de jumătate din micii pacienţi necesitând o operaţie propriuzisa, amplă. "Practic această intervenție presupune oprirea inimii copilului, moment în care funcțiile sale sunt preluate de mașină cord-pulmon. Gaura din inimă este cusută cu materiale speciale, după care inima copilului este repornită şi îşi reia funcţia. Recuperarea după intervenţie presupune 6-10 zile de spitalizare urmate de 2-3 luni de recuperare la domiciliu", arată dr. Claudiu Chivu.

Mai puțin invazivă, dar cu riscuri

Chirurgul spune și că prin tehnicile noi de cardiologie interven- ţională, o parte din defectele septale pot fi închise "cu niște petece denumite "umbreluțe", care sunt amplasate prin venele de la picior. În acest tip de intervenție, inima nu mai trebuie oprită. Denumirea de "umbreluţe" provine de la modul în care sunt implantate aceste petece, ele fiind iniţial cilindrice, iar în momentul când sunt pe poziţie, la nivelul defectului septal, se extind ca nişte umbrele închizând în acest mod gaura în inimă din două părţi". Acest tip de intervenție este mult mai scurt decât procedura clasică, durata fiind în mod obișnuit sub o oră, iar recuperarea copilului este mult mai rapidă putând fi externat peste o zi. De asemenea, ea "nu necesită o recuperare prelungită ca în cazul intervenţiilor clasice. Complicaţia majoră este dată de riscul ca umbreluţa să migreze de la locul său, situaţie în care o intervenţie pe cord clasică este necesară". Chirurgul cardiovascular spune că "un mare avantaj al implantării de umbreluțe este acela că nu rămân cicatrice în zona precordială, așa cum se întâmplă în urmă intervenției clasice. Sunt anumite situaţii, însă, în care implantarea umbreluţelor este imposibilă datorită anatomiei dificile a defectului septal. În astfel de cazuri, intervenţia chirurgicală clasică este necesară".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
73

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
83

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
115

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...