Garantii pentru tineri: o noua schema de ajutor a fost aprobata de Guvern

Garantii pentru tineri: o noua schema de ajutor a fost aprobata de Guvern
O noua schema se ajutor, "garantii pentru tineri", a fost aprobata recent de Executiv, anunta Ministerul Muncii pe pagina proprie de internet. Mai exact, prin acest proiect, 5.000 de tineri absolventi de liceu, declarati respinsi la examenul de bacalaureat, vor beneficia de sprijin din partea statului in vederea gasirii unui loc de munca, intrarea in ucenicie sau efectuarea unui stagiu.

Guvernul a aprobat, recent, Proiectul de Memorandum elaborat de Ministerul Muncii pentru implementarea unei Scheme pilot de tip "Garantii pentru tineri" in vederea imbunatatirii accesului pe piata muncii a tinerilor, in conformitate cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene, informeaza ministerul pe site-ul propriu.
 
Concret, conform sursei citate, grupul tinta al proiectului il constituie 5.000 de tineri absolventi de liceu, declarati respinsi la examenul de bacalaureat, care nu sunt cuprinsi intr-o forma de educatie sau formare si nici nu sunt angajati, cu perspective reduse de gasire a unui loc de munca.
 
Conceptul de "garantie pentru tineri" presupune asigurarea, in termen de patru luni de la intrarea tinerilor in somaj sau de la momentul in care nu mai participa la o forma de invatamant formal, a unei oferte de buna calitate pentru ocuparea unui loc de munca, pentru continuarea educatiei, intrarea in ucenicie sau pentru efectuarea unui stagiu.
 
Potrivit institutiei, bugetul alocat proiectului, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritara 5 – Promovarea Masurilor Active de Ocupare, Domeniul Major de Interventie 5.1 – Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare, este de 10 milioane euro, distribuiti pentru doua proiecte in valoare de 5 milioane euro fiecare, cu o co-finantare de 9% a fiecarui partener implicat, in functie de bugetul asumat.
 
Implementarea schemei pilot se va realiza prin parcurgerea urmatorilor pasi:
 1. Lansarea selectiei publice a consortiului de parteneri
 2. Elaborarea unui ghid cu solicitant unic
 3. Lansarea apelului de proiecte, evaluarea si semnarea contractelor
 4. Implementarea schemei pilot Garantia pentru tineri – 2013
 
Perioada de implementare este trimestrul III 2013 – trimestrul IV 2014, principalele activitati constand in consiliere profesionala, cursuri de formare de tip specializare/perfectionare si calificare, finalizate cu diplome recunoscute pe piata muncii, targuri de joburi pentru tineri, plasare in stagii sau in programe de ucenicie, asistenta in vederea demararii unei afaceri.
 
"Tinand cont de faptul ca datele statistice arata ca rata somajului in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a crescut in Romania in mod constant, ajungand de la 18,6% in anul 2008, la 23,7% in anul 2011, fata de 6% in randul populatiei adulte intre 25 si 64 de ani la nivelul aceluiasi an, stimularea ocuparii acestora poate fi considerata una dintre prioritatile nationale majore", puncteaza Ministerul Muncii.

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
56

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
102

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
134

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...