Furcile caudine ale Corpului national al expertilor, pentru un post de director sau inspector scolar!

Furcile caudine ale Corpului national al expertilor, pentru un post de director sau inspector scolar!

 DANIEL BOTEZATU  

Cadrele didactice care vor aspira la un post de conducere, de director, inspector scolar, inspector general sau in cadrul Ministerului Educatiei, vor trebuie sa faca parte din Corpul national al expertilor.

Aceasta noua prevedere este stipulata in Legea Educatiei, iar cei care nu vor face parte din acest corp nu vor putea sa participe la concursurile organizate pentru ocuparea functiilor de conducere din invatamant.

"O conditie pentru accederea la o functie de conducere, de indrumare si control, respectiv de director, inspector scolar, inspector scolar general si la alte functii din cadrul Ministerului, este aceea de a face parte din Corpul national al expertilor. Metodologia este inca de anul trecut, iar calendarul acestei activitati s-a stabilit prin ordin de ministru", a declarat Daniel Botezatu, inspector general adjunct in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean.

Potrivit calendarului, intre 27 februarie si 5 martie, cadrele didactice care doresc sa ocupe o functie de conducere vor trebui sa completeze un formular online, de selectie, in aplicatia informatica. Pe 6 martie se vor afisa listele cuprinzand candidatii admisi in urma inscrierii online,  iar intre 7 si 12 martie vor trebui depuse portofoliile cu documentele prevazute in metodologie.

Toata aceasta activitate de selectie a cadrelor didactice pentru Corpul national al expertilor se va incheia pe 20 aprilie.

Pentru a putea face parte din acest Corp, profesorii vor trebui sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii. Se pot inscrie doar cadrele didactice care fac dovada acumularii a 60 de credite in cadrul unor programe acreditate de formare in domeniul managementului educational, sunt titulari in invatamant si au, cel putin, gradul didactic II, au obtinut calificativul foarte bine in ultimii patru ani si nu au fost sanctionati disciplinar, nu au fost lipsiti de dreptul de a ocupa o functie de conducere sau de indrumare si control, prin hotarare judecatoreasca.

Evaluarea portofoliilor la nivelul Inspectoratului Scolar va fi facuta de catre o comisie, al carei presedinte este inspectorul general adjunct Horia Negrescu. Din comisie mai fac parte juristul institutiei, si cate doi inspectori scolari pentru cate 250 de dosare depuse.

Cei care doresc sa fie directori vor fi evaluati de catre Inspectoratul Scolar, iar candidatii pentru inspectori de catre Minister.

Reprezentantii ISJ se asteapta ca pe langa actualele cadre didactice care detin functii de conducere sa se inscrie pentru a intra in Corpul expertilor nationali si fosti directori, dar si noi aspiranti.

Vezi aici Metodologia privind organizarea concursului de selectie

Vezi calendarul desfasurarii concursului de selectie

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
118

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
76

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
75

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...