Fost director de instituţie botoşăneană, achitat de judecători!
BOTOSANI

Fost director de instituţie botoşăneană, achitat de judecători!
Acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fostul director al unei instituţii botoşănene a fost achitat, în primă instanţă, de Tribunalul Botoşani.

Este vorba despre Mihai Axinte, fostul şef al Direcţiei Silvice, trimis în judecată anul trecut de procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava.

"Achită pe inculpatul Axinte Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (2 acte materiale), faptele nefiind prevăzute de legea penală. Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Botoşani", se arată în decizia instanţei.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2007-2008, Mihai Axinte, având calitatea de director al Direcţiei Silvice, cu intenţie, a înlesnit diminuarea fondului forestier naţional proprietate publică a statului român prin refuzul de a dispune iniţierea unor acţiuni civile la instanţa judecătoreasă competentă în vederea constatării nulităţii absolute a două hotărâri ale Comisiei Judeţene de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Botoşani şi a unui titlu de proprietate prin care a fost retrocedată, cu încălcarea prevederilor legale, suprafaţa totală de 358 ha teren cu vegetaţie forestieră unei persoane care nu avea cetăţenia română şi nu putea beneficia de dispoziţiile legale privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţele de terenuri cu destinaţie forestieră.

Asta deşi obligativitatea efectuării acestor demersuri juridice a fost stabilită în sarcina sa printr-un raport al Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. În cursul anului 2007, cunoscând nelegalitatea reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeţei de 351 ha teren cu vegetaţie forestieră, precum şi obligaţia stabilită în sarcina sa, în calitate de director al Direcţiei Silvice Botoşani, prin raportul Corpului de Control al Regiei Naţionale a Pădurilor de a efectua demersurile juridice necesare la instanţa de judecată competentă în vederea constatării nulităţii absolute a titlului de proprietate şi a actelor subsecvente, cu rea credinţă şi în numele Regiei Naţionale a Pădurilor, Mihai Axinte ar fi achiziţionat, prin cumpărare, suprafaţa de 351 ha teren cu vegetaţie forestieră de la aceeaşi persoană pentru suma de 2.439.450 de lei, provenind din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, care reprezentă deopotrivă prejudiciul material cauzat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Botoşani (la care se adaugă suma de 37.782 de lei reprezentând cheltuieli conexe) şi folosul necuvenit obţinut de persoana neîndreptăţită la reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceeaşi suprafaţă de teren.

Cum hotărârea Tribunalului Botoşani nu este definitivă, anchetatorii pot contesta decizia.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmii își sărbătoresc ziua pe Pietonalul Unirii, cu tehnica de intervenție și câinii de serviciu!

astăzi, 07:19
16

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 martie, între orele 10.00 și 12.00, în fața Muzelui de Istorie Județean Botoșani.Jandarmii vor prezenta tehnica și mijloacele de interv...

Veste uriașă pentru vârstnici: ”E un pas extrem de importanti!”

astăzi, 07:02
95

Compania Națională Poșta Română se pregătește să introducă posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Compania a investit în 7.000 de dispozitive mobile care v...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54
12

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...