Fondurile europene, un real ajutor în dezvoltarea agriculturii botoşănene

Fondurile europene, un real ajutor în dezvoltarea agriculturii botoşănene
Un judeţ eminamente agricol are nevoie de fonduri europene cu care să dezvolte culturile!

Prezent la Conferinţa Judeţeană de Agricultură, Gheorghe Sorescu, şeful Consiliului Judeţean a a declarat că potrivit statisticii Camerei Agricole, în judeţ sunt 2.759 de tractoare deţinute de fermieri, prea puţine în comparaţie cu suprafaţa agricolă, care este de 298.747 hectare.

"Pentru o agricultură performantă este nevoie de utilaje performante, cu care se pot obşine producţii mai bune şi mai mari dar aceste utilaje au un cost ridicat şi doar prin accesarea de fonduri europene se pot achiziţiona suficiente pentru satisfacerea necesităţilor din teren. Pentru accesarea de fonduri europene, şi necesar ar fi să fie unele de anvergură, asociaţiile agricole ar trebui să fie mai prezente şi să ne tragă de mână să le oferim consultanţă şi experienţă, să iniţiem parteneriate public- private pentru că împreună este mai uşor. Consiliul Judeţean prin Camera Agricolă are o strategie de accesare a fondurilor europene, adresată în primul rând participanţilor din acest sector de activitate- de la micul fermier până la cei care administrează acest sector. Tot Camera Agricolă vine în sprijinul agricultorilor cu informaţii despre fondurile europene", a declarat Gheorghe Sorescu.

Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, prezent de asemenea la Conferinţa Judeţeană pentru Agricultură, a subliniat necesitatea finanţării Camerelor Agricole şi a asigurării supravieţuirii acestor instituţii deosebit de importante.

"Guvernul Cioloş intenţionează să dea drumul cât mai repede la Camerele Agricole. Sunt două variante, una- pe care insistă premierul- este să plătim funcţionarea Camerelor Agricole timp de patru ani, după aceea să vină pe picioarele proprii. O variantă ar fi decât să o plătim patru ani de zile, mai bine să o finanţăm opt ani, la jumătate, ca să existe şi interesul specialiştilor din Camerele Agricole să-şi plătească salariile. În Anglia, Camerele Agricole sunt şi acum finanţate totalmente de la stat şi sunt din '46 (1946, n.r.). Va trebui să găsim o soluţie ca să dăm drumul la ceea ce înseamnă Camerele Agricole", a declarat Nini Săpunaru.

Organizată de compania ABplus Events, având ca partener BoardMedia, Conferinţa Judeteană de Agricultură Botoşani s-a dorit un eveniment care să ofere o viziune amănunţită asupra situaţiei agriculturii din judeţul Botoşani şi a constituit prilejul unor discuţii punctuale pe problemele cu care s-au confruntat fermierii in 2015 şi modalităţi privind soluţionarea lor în 2016.








 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
21

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
178

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
312

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...