Focarul de gripa porcina de la Iasi, scapat de sub control

Inca doi elevi britanici din grupul de 23 au fost depistati cu gripa porcina. In prezent, la Iasi sint confirmate 9 cazuri de imbolnavire cu virusul AH1N1, printre care si o adolescenta romanca.

Miercuri, 1 iulie, Centrul de supraveghere a bolilor transmisibile a anuntat depistarea a doua noi cazuri de gripa A/H1N1, la Iasi.

Este vorba despre doi adolescenti care fac parte din grupul care a venit, in urma cu o saptamina, din Marea Britanie, pentru a participa la un proiect social.

In prezent, pacientii sint internati in Institutul de Boli Infectioase din Iasi, pentru tratament cu medicamente antivirale, iar starea lor de sanatate e favorabila.

Autoritatile sanitare continua supravegherea epidemiologica a contactilor acestora. Pina la aceasta data, in Romania s-au inregistrat 35 de cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1.

Zeci de persoane suspecte Zeci de elevi si cadre didactice de la Grupul Scolar "Ioan Holban" sint sub supraveghere medicala, dupa ce au intrat in contact cu un grup de elevi britanici, aflati la Iasi pentru un proiect social.

Primele semne de imbolnavire au aparut la doi dintre elevii din Marea Britanie. Ulterior, inca 4 britanici si o eleva din Iasi au fost depistati cu gripa porcina. Miercuri, 1 iulie, numarul cazurilor a crescut, ajungind la 9.

Cit de periculos este focarul?

Medicii spuneau marti ca exista sanse ca focarul sa nu se extinda. Optimismul lor se baza pe faptul ca perioada de incubatie a bolii este de aproximativ sapte zile.

"Daca in urmatoarele doua zile nu mai apar cazuri noi este posibil sa nu mai apara deloc", spunea medicii pe 30 iunie. Optimismul lor a fost infirmat miercuri, 1 iulie, prin depistarea celor doua noi cazuri de gripa porcina.

Conform specialistilor, gripa porcina se manifesta diferit in functie de fiecare pacient in parte. In general, simptomele clinice sint asemanatoare cu cele ale gripei sezoniere umane, in functie de fiecare pacient in parte manifestindu-se asimptomatic sau mergind pina la pneumonie severa ori chiar deces.

Astfel, persoana bolnava poate prezenta febra, oboseala, inapetenta, tuse, durere in git. Unele persoane infectate cu gripa porcina au avut si stari de voma si diaree.

Newsiasi

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
565

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
212

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
165

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...