Focar de hepatită într-un cartier din municipiul Botoşani! Ce măsuri s-au luat la şcoala în care învaţă copiii bolnavi!

Focar de hepatită într-un cartier din municipiul Botoşani! Ce măsuri s-au luat la şcoala în care învaţă copiii bolnavi!
Opt copii sunt internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Mavromati după ce au fost diagnosticaţi cu hepatita A, iar în cazul altor patru copii există suspiciuni că au contactat acest virus, aşteptându-se rezultatele analizelor medicale.

Toţi copiii bolnavi, care au între 3 şi 12 ani, locuiesc în două blocuri de la ghetourile din Parcul Tineretului şi provin din cinci familii. Şase dintre copiii internaţi în spital sunt elevi ai Şcolii nr. 2 din municipiul Botoşani.  

Potrivit reprezentanţilor Inpectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) în unitatea de învăţământ s-au luat deja măsurile impuse de Direcţia de Sănătate Publică (DSP), respectiv igienziare şi dezinfecţie. De asemenea, toţi elevii sunt atent monitorizaţi de personalul medical. Măsuri de dezinfecţie au fost luate şi în locuinţele de unde provin copiii bolnavi.

“În cursul zilei de luni toţi elevii şi preşcolarii de la Şcoala Gimnazială  nr.2 din Botoşani au fost verificaţi de către personalul medical de la Dispensarul nr. 5 de care aparţin şi de către personalul de la DSP Botoşani. Şcoala a respectat toate măsurile dispuse de DSP. În momentul de faţă sunt şase elevi din ciclul primar internaţi în spital şi provin toţi din Parcul Tineretului.  Marţi, copiii de cele două grupe de grădiniţă care funcţionează în cadrul Şcolii gimnaziale nr.2 vor fi vaccinaţi, cu acordul părinţilor, ca o măsură preventivă pentru a nu se răspândi virusul", a declarat Ciprian Manolache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Reprezentantul IŞJ a precizat că nu au mai fost semnalate cazuri de îmbolnăvire şi în alte unităţi de învăţământ.

Autorităţile sanitare se aşteaptă să mai apară cazuri de îmbolnăvire cu virusul hepatic şi în zilele următoare, dat fiind că este binecunoscut în ce condiţii locuiesc cetăţenii de la ghetouri, dar mai ales fiindcă copiii au interacţionat între ei, hepatita A fiind contagioasă. 

Hepatita A este cunoscută și sub denumirea de boala mâinilor murdare".Virusul hepatic A are o perioada de incubatie ce variaza intre 15 si 45 de zile . Prima faza, simultana cu debutul acestei afectiuni hepatice, este caracterizata de simptome nespecifice precum oboseala, stare de slabiciune, anorexie, greata, varsaturi, durere abdominala si, mai rar, febra urmata de dureri de cap, eruptii cutanate si diaree. Dupa 1-2 saptamani de la debutul bolii hepatice, se poate instala si icterul.


 

 

Spune-ne opinia ta