Foaia care iti poate salva viata daca faci accident cu masina! VIDEO

Foaia care iti poate salva viata daca faci accident cu masina! VIDEO

O banala foaie de hartie poate face diferenta dintre viata si moarte, in cazul unui accident rutier. Este vorba despre Cartea de Salvare la Bord, care ajuta echipajele de urgenta venite la locul accidentului sa intervina pentru o eventuala descarcerare, astfel incat sa nu agraveze starea victimei.

Nu este obligatoriu sa ai aceasta foaie in masina, fiind vorba despre o recomandare facuta la nivelul Uniunii Europene.
"Prezenta unei carti de salvare la bordul autoturismului poate contribui semnificativ la salvarea vietilor in cazul accidentelor rutiere grave, din moment ce poate conduce la scaderea timpului de descarcerare cu pana la 30%", a declarat pentru Ziare.com Alin Drosu, reprezentant al Automobil Clubul Roman, care a lansat proiectul in colaborare cu Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Cum obtii Cartea de Salvare la Bord

Cartea de Salvare la Bord este o foaie care poate fi descarcata de pe site-ul ACR. Foarte important de precizat este faptul ca aceasta difera in functie de marca, modelul si anul de fabricatie a masinii.

Foaia trebuie sa fie tiparita color si asezata la parasolar.

De ce la parasolar? Decizia a fost luata la nivel european, iar echipajele de salvare au fost instiintate ca acolo o gasesc. In plus, in urma unor teste, s-a descoperit ca foaia asezata la parasolar ramane acolo chiar si in urma unor accidente grave.

Dupa ce descarci foaia de pe site, trebuie sa mergi la sediul ACR sau in benzinariile Petrom pentru a primi, gratuit, un autocolant pe care il lipesti pe parbriz, pe partea stanga (sus, jos sau chiar in spatele oglinzii retrovizoare). De acest autocolant este nevoie pentru ca echipa de interventie sa stie ca in masina ta exista Cartea de Salvare la Bord.

Zona in care este lipit autocolantul trebuie sa fie aleasa astfel incat sa nu incurce soferul in timpul condusului.

Dupa mai mult de un an de la lansarea proiectului, s-au descarcat 200.000 de astfel de foi de pe site-ul ACR, potrivit lui Alin Drosu.

Ce informatii contine Cartea de Salvare la Bord

Aceasta foaie contine informatii despre:
- localizarea armaturilor cabinei;
- pozitia rezervorului de combustibil;
- pozitia airbag-urilor;
- pozitia punctelor adecvate de taiere a caroseriei sau a altor structuri de rezistenta;
- punctele optime de plasare a cricurilor sau berbecilor hidraulici pentru degajarea compartimentelor.

Avand la dispozitie toate aceste informatii, echipajelor de urgenta le este mult mai usor sa decida unde anume pot sa taie caroseria masinii pentru a interveni.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fără taxă de internare la „Mavromati”? Ce spune noul manager al spitalului! (video)

astăzi, 13:32
62

La aproape o săptămână de la ocuparea funcției de manager interimar, economist Corneliu Mihai a participat la o conferință cu presa locală. În cadrul conferinței, managerul unită...

MasterClass de Bune Maniere și Etichetă Socială cu Artech Wine și Virgil Mănescu

astăzi, 13:22
41

Într-o lume în care interacțiunile sociale și profesionale sunt tot mai importante, dezvoltarea abilităților de comunicare și comportament adecvat devine crucială pentru succesul per...

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
51

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...