FMI devine cel mai mare bancher mondial

Fondul Monetar Internaţional se reinventează şi vrea să devină cel mai mare bancher mondial. Este una din deciziile adoptate de cele 186 de state membre ale FMI la finalul summitului de la Istanbul.

Pe termen scurt şi mediu, membrii celor două mari instituţii financiare, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, au fost de acord că e prea devreme ca lumea să se bucure de ieşirea din criză, iar guvernele trebuie să continue programele de stimulare şi relansare economică.

Robert Zoellick, directorul Băncii Mondiale, a declarat: "Anul 2009 va continua să fie unul dificil, iar anul 2010, când se vor încheia multe programe guvernamentale anticriză, rămâne, deocamdată, unul nesigur".

Pe de altă parte, cei 186 de membri ai FMI, inclusiv România, au decis noul rol al Fondului, după 65 de ani de existenţă, pe baza aceloraşi principii. Mai precis, FMI va supraveghea pieţele financiare, va preveni şi va combate orice excese ce ar putea duce la o criză ca la cea pe care o traversăm. Dar noua politică presupune că statele membre vor contribui cu mai mulţi bani la Fondul Internaţional.

Reuniunea de la Istanbul a Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional a fost în permanenţă marcată de proteste ale stângii radicale şi dreptei naţionaliste, dar şi de un nou episod al pantofului aruncat, de această dată chiar spre şeful FMI.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
94

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
80

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
165

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...