Fituicile legale pentru bacalaureat, o afacere pentru librari!

Fituicile legale pentru bacalaureat, o afacere pentru librari!
De cativa ani incoace, la probele scrise ale examenului de bacalaureat se copiaza de pe cartulii de dimensiuni liliputane comandate special sau cumparate de-a gata.

In orice librarie, oricine doreste poate gasi astfel de carti de dimensiuni mici, numite memoratoare. Comerciantii le ascund in spatele denumirii de "material ajutator" sau "memorator" si totul este in limita legii.

Chiar si profesorii spun ca acestea sunt legale, atat timp cat elevul nu le foloseste in timpul examenului, asadar climatul este unul favorabil pentru elevii mai lenesi. In anii trecuti se formau adevarate cozi la librariile sau centrele de fotocopiere, elevii putand sa obtina astfel de carti doar dupa ce faceau comanda.

Anul acesta, comerciantii sunt mai reticenti, dar nu refuza sa intre in aceasta afacere, care s-a dovedit cu adevarat profitabila. In fond, orice elev are dreptul sa-si fotocopieze cartile de comentarii sau culegerile la ce dimensiune doreste.

"Nu mai pregatim carti din acelea micute cu mult timp inainte, asa cum am facut in anii anteriori, dar daca doriti, puteti sa aduceti cartile sau culegerile sau de unde vreti sa va inspirati si vi le xeroxam la ce dimensiune doriti. Nu e problema. Costurile le vedem la urma", a spus o vanzatoare de la o librarie care a dezvoltat de cativa ani o afacere in preajma examenului de bacalaureat.

In librarii se mai gasesc si culegeri miniaturale pentru toate materiile de bacalaureat.

"Nu mi-am cumparat inca, dar o sa-mi cumpar. Am colegi care si-au luat deja, pentru ca acum este mai lejer pe la xeroxuri, nu-i aglomeratie cum va fi la bac. Cel putin, asa a fost si anul trecut si acum doi ani. Poate asa va fi si anul acesta, cu toate ca unii spun ca se va copia in continuare, iar altii spun ca va fi ceva mai strict", spune Robert M., elev in clasa a XII-a.

Dimensiunea foarte mica a acestor carti permite elevilor sa le strecoare foarte usor in timpul examenului, ei reusind sa manevreze usor fituicile, fara sa atraga foarte mult atentia.

Ramane de vazut daca si anul acesta femeile de serviciu din unitatile de invatamant unde se va sustine examenul vor trebui sa stranga in urma absolventilor de clasa a XII-a zeci de kilograme de fituici ramase aruncate prin baile liceelor.

(Jurnalul de Botosani)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parlamentul a votat proiectul de lege USR: câinii-ghizi își pot însoți stăpânii nevăzători oriunde!

astăzi, 12:46
11

 Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit g4media.ro„Filoso...

Triplă aniversare la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani în cursul săptămânii viitoare! (foto)

astăzi, 12:13
16

În fiecare an, data de 23 aprilie este o zi specială pentru Municipiul Botoșani. Patronul spiritual al orașului, Sfântul Gheorghe - Purtătorul de biruință este sărbătorit în ...

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
27

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...