Fisele fiscale in 2013. Cum completezi corect noul formular 205?

Fisele fiscale in 2013. Cum completezi corect noul formular 205?
De la 1 ianuarie 2013 fisele fiscale au fost inlocuite cu o alta declaratie - formularul 205 - in care platitorii de venituri vor trebui sa raporteze annual, ca si pana acum, retinerile de impozit pentru fiecare beneficiar de venit. Noul formular se depune, la fel ca fisele fiscale, pana in ultima zi a lunii februarie.

Declararea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit se face incepand din 2013 in formularul 205, care a fost modificat substantial prin Ordinul ANAF nr. 1913/2012, publicat in Monitorul Oficial nr. 850 din 17 decembrie 2012. Mai exact, in declaratie au fost introduse  rubrici speciale referitoare la veniturile din salarii, care pana acum nu existau.
 
Noul formular 205 se depune de platitorii de salarii pentru impozitul pe salarii precum si platitorii altor categorii de venituri, acolo unde exista obligatia retinerii la sursa a impozitului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul fiscal expirat.
 
Ordinul ANAF citat anterior da contribuabililor sa depuna si pe internet declaratia 205, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro. Spre deosebire de noile formulare, vechile fise fiscale puteau fi depuse doar direct la organul fiscal competent in format electronic, pe suport magnetic sau optic.`
 
Atentie!
ANAF precizeaza pe site-ul propriu ca declaratia 205 care inlocuieste fisa fiscala se completeaza doar electronic. Aplicatia a fost actualizata in 29 februarie 2012.
 
Formularul 205 trebuie depus la organul fiscal competent, adica la  cel la care platitorii de venituri sunt inregistrati in evidenta fiscala.
 
In cazul sediilor secundare inregistrate ca platitori de impozit pe veniturile din salarii, declaratia corespunzatoare activitatii sediilor secundare, se depune de contribuabilul care le-a infiintat, pe codul de inregistrare fiscala al acestuia, la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat contribuabilul.
 
Pentru salariatii care au fost detasati la o alta unitate, declaratia se completeaza de catre unitatea care a incheiat contractele de munca cu acestia.
 
"In situatia in care plata venitului salarial se face de unitatea la care salariatii au fost detasati, angajatorul care i-a detasat comunica angajatorului la care acestia sunt detasati date referitoare la deducerea personala la care este indreptatit fiecare salariat, precum si eventualele modificari ale acesteia aparute in cursul anului. Pe baza acestor date unitatea la care salariatii au fost detasati intocmeste statele de salarii, calculeaza impozitul si transmite lunar unitatii de la care au fost detasati informatii privind venitul brut realizat, alte deduceri, venitul baza de calcul, precum si impozitul retinut pentru angajat, in scopul completarii declaratiei", se arata in instructiunile de completare a declaratiei 205.
 
Amenzile ajung la 14.000 de lei pentru nedepunerea la timp a declaratiilor

 
Amenzile vor fi substantial mai mari pentru contribuabilii care nu depun la timp declaratia 205, comparativ cu amenzile care trebuiau platite pentru nedepunerea fiselor fiscale.
 
"Declaratia 205 reprezinta o declaratie informativa, iar conform Codului fiscal, amenzile pentru nedepunerea acesteia in termenele stabilite de lege au valori cuprinse intre 12.000 si 14.000 lei, mult mai mari fata de cele stabilite pentru fisele fiscale", a punctat pentru AvocatNet.ro Maria Cojocariu, Senior Payroll Accountant in cadrul Accace.
 
Valorile amenzilor prevazute pentru nedepunerea vechilor fise fiscale in termenul prevazut de lege erau cuprinse pentru persoanele fizice intre 500 si 1.000 lei, iar pentru persoanele juridice, intre 1.000 si 5.000 lei.
 
Veniturile pentru care trebuie raportata declaratia 205

 
Formularul 205 se depune pentru urmatoarele tipuri de venituri platite:
 a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
 b) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent;
 c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
 d) venituri din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, microintreprindere;
 e) venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni similare;
 f) venituri obtinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deseurilor din patrimoniul afacerii, potrivit art. 78 alin. (1) lit.f) din Codul fiscal;
 g) castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise;
 h) venituri din salarii;
 i) venituri din dividende (Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice Arges, impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale);
 j) venituri din dobanzi;
 k) castiguri din transferul valorilor mobiliare in cazul societatilor inchise si al partilor sociale;
 l) venituri din lichidarea persoanei juridice;
 m) venituri din premii;
 n) venituri din jocuri de noroc;
 o) venituri din pensii;
 p) venituri din activitati agricole;
 q) venituri din arendare;
 r) venituri din alte surse.
 
Completarea declaratiei 205 – reguli esentiale
 
Potrivit instructiunilor de completare a formularului 205, in cazul in care, in cursul anului, la nivelul aceluiasi platitor, au fost efectuate plati privind mai multe tipuri de venituri prevazute la Sectiunea III Date privind natura veniturilor, se completeaza un singur formular.
 
Pentru fiecare tip de venit platit, prevazut la Sectiunea III Date privind natura veniturilor se genereaza in acelasi formular, cate un tabel, inscriindu-se datele corespunzatoare, pe beneficiari de venit, aferente anului de raportare.
 
In cazul veniturilor din salarii, se genereaza tabelul prevazut la Sectiunea V Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii, iar pentru celelalte venituri platite, se genereaza cate un tabel prevazut la Sectiunea IV Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, inscriindu-se datele corespunzatoare tipului de venit platit.
 
Platitorii de venituri au obligatia depunerii declaratiei la organul fiscal competent, in format electronic (format .pdf, cu fisier .xml atasat), pe suport magnetic sau optic, care va fi insotit de exemplarul in format hartie, semnat si stampilat, potrivit legii. Totusi, asa cum precizam mai sus, declaratia 205 poate fi depusa si online, prin portalul e-guvernare.ro.
 
Atentie! Formatul hartie se listeaza prin functiile aplicatiei informatice de asistenta la completarea declaratiei si cuprinde situatia centralizatoare a datelor declarate, pe beneficiari de venit si pe tipuri de venituri, cuprinse in Sectiunea IV Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit si Sectiunea V Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii, din formular.
 
Daca declaratia se depune direct la ghiseul organului fiscal, formatul hartie se listeaza in doua exemplare, iar originalul se depune la organul fiscal, semnat si stampilat, impreuna cu formatul electronic al declaratiei,  in timp ce copia se pastreaza de catre platitorul de venituri. 
 
Date eronate in declaratia 205? Cum se rectifica
 
Ori de cate ori platitorul de venit constata erori in declaratia depusa anterior, acesta completeaza si depune o declaratie rectificativa. Declaratia rectificativa se intocmeste pe tipuri de venit si va cuprinde numai pozitiile corectate, declarate eronat in declaratia initiala sau pozitiile care, in mod eronat, nu au fost cuprinse in declaratia initiala.
 
In cazul in care, declaratia se corecteaza prin eliminarea unei pozitii declarate eronat in declaratia initiala se va proceda astfel:
 • in tabelul de la sectiunea IV Date informative privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, generat pe tipuri de venit, se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la coloanele 4-7, se va inscrie cifra "0" (zero);
 • in tabelul de la sectiunea V Date informative privind impozitul pe veniturile din salarii se vor inscrie datele de identificare ale beneficiarului de venit din declaratia initiala, iar la coloanele 4-8, se va inscrie cifra "0" (zero).
 


avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

astăzi, 18:56
9

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...

Acțiune comună a polițiștilor din județ pentru menținerea ordinii, au fost aplicate zeci de sancțiuni!

astăzi, 18:14
30

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au organizat astăzi, 23 aprilie 2024, o acțiune cu efective mărite  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a ...

952 persoane angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, în primele trei luni ale anului 2024

astăzi, 17:14
63

În primele trei luni ale anului 2024, au fost integrate pe piața muncii datorită măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă implementate de Agenția Județeană pentru Ocuparea For...