Fiscul isi trimite spioni in baruri, restaurante si cluburi: Care e baza legala!

Fiscul isi trimite spioni in baruri, restaurante si cluburi: Care e baza legala!
Intra in club sau in restaurant, isi comanda ceva si se asaza la masa. Dar nu e orice client obisnuit, care vrea sa-si petreaca timpul prin localuri, ci un inspector fiscal imbracat in civil. El are rolul de a supraveghea activitatile acestor afaceri, iar daca observa nereguli, atunci isi cheama colegii.

In general, "spionii" Fiscului vor sa vada daca se emit bonuri fiscale, se uita daca toti banii sunt bagati in casa de marcat si sunt atenti la modul in care e vanduta marfa.

Pentru ei, o noapte petrecuta intr-un club sau o cina luata la restaurant este, de fapt, o munca de documentare. Insa care e baza legala care le da dreptul a umbla prin localuri fara uniforma si fara insemnele ANAF?

"Personalul Agentiei care ocupa functii publice de inspector antifrauda poarta, in timpul serviciului, uniforma, insemne distinctive, ecusoane si, dupa caz, armament si alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de aparare, protectie si comunicare, care se atribuie gratuit. In anumite situatii, in realizarea atributiilor de serviciu, inspectorii antifrauda pot imbraca tinuta civila", este art. 5, alin. (1) din ordonanta de urgenta nr. 74/2013, arata reprezentantii Fiscului, in raspunsul la solicitarea Ziare.com.

Ce fac "spionii" Fiscului

Insa inspectorii fiscali in civil nu au voie sa intervina, ci doar sa observe si sa semnaleze neregulile mai departe. Ei monitorizeaza activitatea cluburilor, barurilor si restaurantelor si isi cheama colegii in uniforma doar in anumite cazuri, potrivit Digi 24.

De exemplu, daca vor observa ca banii nu sunt pusi in casa de marcat, ci separat, sau daca cineva vine sa colecteze banii negri.

O astfel de campanie de monitorizare a fost demarata si in 2016 de ANAF, insa reprezentantii institutiei nu au dorit sa comunice data pana la care vor fi facute astfel de "filaje". Insa nu e prima data cand inspectorii fiscali merg imbracati in civil prin localuri. Astfel de actiuni au fost demarate in Capitala si in statiunile de pe litoral si vara trecuta, de exemplu.

Inspectorii fiscali vor ponturi de la populatie

In general, inspectorii fiscali fac pe "spionii" in localurile despre care au informatii ca incalca legea. Astfel, ANAF incurajeaza cetatenii sa sesizeze neemiterea bonului fiscal sau refuzul operatorilor economici de a elibera bonul fiscal la numarul de telefon 800.800.085, care e gratuit si disponibil 24/24.

In plus, persoanele care detin informatii concrete referitoare la posibile fraude fiscale sau vamale pot transmite sesizari si in scris, prin e-mail, la adresa petitii.anaf@mfinante.ro, sau la registratura ANAF din Bucuresti, str. Apolodor nr. 17, sector 5.

Cum sunt pedepsiti cei ce incalca legea

Potrivit legii, firmele savarsesc o contraventie atunci cand:

-nu emit bon fiscal pentru toate bunurile livrate, serviciile prestate sau bacsisurile incasate,
-emit bonuri cu o valoare inferioara pretului de vanzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului,
-nu inregistreaza intr-un registru special toate operatiunile efectuate si nu emit chitante atunci cand aparatul de marcat s-a defectat, ceea ce va determina existenta unei sume nejustificate;
-nu intocmesc documente justificative pentru sumele introduse magazin, altele decat cele pentru care au emis bonuri fiscale sau cele inscrise in registrul special, precum si pentru sumele extrase din magazin, altele decat cele utilizate pentru a acorda rest clientului.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primesc amendă dacă circul cu viteză MAI MICĂ decât limita pe un anumit tronson de drum?

astăzi, 10:29
99

Pun pariu ca ai circulat de multe ori pe drumurile patriei si te-ai trezit "blocat" in spatele unui conducator auto care circula cu o viteza prea mica, fara a avea vreun motiv intemeiat. Int...

​Termenul de depunere a declaraţiei unice a fost extins până la 31 iulie 2018

astăzi, 10:01
43

În sedinta de Guvern de joi, 12 iulie, s-a aprobat extinderea până la 31 iulie a.c., a termenului până la care contribuabilii, persoane fizice trebuiau să depună Declaratia Unic...

Bărbat de 61 de ani, imobilizat pe stradă de un puști de 16 ani!

astăzi, 09:52
145

Poliţiştii au identificat, miercuri, o femeie de 28 de ani şi un minor de 16 ani, ambii din oraşul Săveni, bănuiţi de comiterea unei infracţiuni de tâlhărie. Din cercetările...