Familie fără acoperiş deasupra capului înaintea iernii. Se aşteaptă o soluţie din partea Primăriei FOTO
BOTOSANI

Familie fără acoperiş deasupra capului înaintea iernii. Se aşteaptă o soluţie din partea Primăriei FOTO
Iarna se apropie însă cinci suflete tremură la gândul că nu vor avea unde să se încălzească şi nu vor avea unde să-şi pună capul pe o pernă. De patru ani aşteaptă o veste bună din partea Primăriei că incertitudinea va dispărea, dar vestea bună nu mai vine.

Alina şi Viorel Rusu cresc trei copilaşi, pe Gabi, de 11 ani, pe Alin, de 10 ani, şi pe Denis, de un an şi opt luni. Până la începutul verii au locuit în chirie, într-un imobil din municipiul Dorohoi, tot aşteptând să primească o locuinţă socială din partea municipalităţii. Atunci a început însă calvarul: proprietara apartamentului i-a înştiinţat că doreşte să-l vândă, astfel că ar fi bine să-şi găsească un alt adăpost.

Şi-au luat bagajele şi s-au mutat la părinţi, dar starea de sănătate a acestora nu le-a permis să rămână prea mult. Aşa că au lăsat un copilaş la bunică şi s-au mutat în parc, acolo unde au petrecut câteva nopţi. Sub cerul liber. În tot acest timp, au făcut cărare la uşa primarului Dorin Alexandrescu, rugându-l să-i ajute. Atât primarul cât şi funcţionarii din Primărie i-au tot promis că problema se va rezolva, că familia Rusu este pe prima poziţie a listei cu priorităţi. Dar nimic nu s-a întâmplat.

Salvarea a venit din partea unei rude care i-a lăsat să locuiască în casa ei, însă temporar, aşa că termenul de evacuare a casei se apropie vertiginos. Joi, ruda se va întoarce cu familia ei din străinătate, aşa că familia Rusu nu are prea mult timp la dispoziţie. Şi nici nu ar avea nevoie de timp, din moment ce mare parte a bagajelor stă depozitată într-un coteţ de păsări, familia folosind strictul necesar.

"Eu sunt în concediu de creştere a copilului, soţul meu lucrează la Suceava, face naveta în fiecare zi. Cu toate astea nu ne permitem o chirie, mai bine zis ne-am permite o chirie cu eforturi foarte mari, în condiţiile în care avem trei copii de crescut. Am fost în audienţe la domnul primar, el ne-a spus că ne înţelege situaţia, dar nu s-a întâmplat nimic. Cu toate astea, am auzit că alţii, cu situaţii mai puţin grave decât noi, au primit locuinţe sociale. La un moment dat, ni s-a dat o cameră, cred că avea un patru metri pe trei. Acolo nu aveam nici unde să ne punem bagajele, dar să mai şi locuim toţi cinci? În plus, de la uşă intrai direct în cameră, chiar nu se putea sta. Apoi am auzit că ar mai fi ceva liber pe lângă Gară, dar copiii mei sunt aici la şcoală (în zona centrală a municipiului, n.r.), cum să ajungă până acolo? Noi înţelegem că sunt situaţii mai grave dar chiar avem nevoie de ajutor din partea Primăriei, mai ales că vine iarna", spune Alina Rusu, înconjurată de copilaşii ei şi având-o pe soacră drept singur sprijin în aceste momente grele.

Mai mult, Alina Rusu are şi o hernie de disc agravată în ultimele luni, dar nu-şi permite să facă investigaţii medicale şi să se trateze tot din cauza lipsurilor financiare. Se chinuie aşa până când cineva îi va întinde o mână de ajutor. Pe care o aşteaptă de patru ani de zile.

Reporterii Ştiri.Botoşani.Ro au încercat să-l contacteze pe primarul municipiuui Dorohoi, Dorin Alexandrescu, dar demersul de a afla dacă există o soluţie pentru familia Rusu şi copilaşi, eventual care sunt obligaţiile primăriei într-un astfel de caz social, nu a avut succes. Aşteptăm însă în continuare un răspuns din partea Primăriei Dorohoi.
 



 

 

Spune-ne opinia ta