Factura la energie, umflată de scutirea acordată marilor consumatori!

Factura la energie, umflată de scutirea acordată marilor consumatori!
Aproape 9 milioane de consumatori casnici şi firme trebuie să acopere, în acest an, 260 de milioane de euro, atât cât reprezintă scutirea de la plata certificatelor verzi a marilor fabrici energointensive.

Potrivit Capital.ro, cantitatea de energie pentru care coloşii industriali ai României sunt exceptaţi de la plata certificatelor verzi, în acest an, conform HG nr. 495/2014, este estimată la circa 7 TWh, potrivit datelor Ministerului Economiei, confirmate de Corina Popescu, secretar de stat în cadrul instituţiei.

Până în octombrie, cantitatea exceptată era de 6,4 TWh pentru cele 46 de companii care s-au calificat pentru această formă de ajutor acordat de statul român. Dacă luăm în calcul preţul mediu al energiei de pe piaţa OPCOM, de 170 de lei/MWh (38 euro/MWh), ar însemna că marile fabrici din România sunt scutite, în 2016, de la plata a 260 de milioane de euro. O sumă considerabilă pentru industria mare consumatoare de energie electrică, care, în ultimii ani, a reclamat că se sufocă sub povara eco-taxelor. Ce e însă bine pentru industrie a devenit neplăcut pentru restul consumatorilor de energie din ţară, pentru că povara plăţilor neefectuate de fabrici se transferă asupra lor.

Conform legii, certificatele verzi pe care nu le plătesc fabricile intră în facturile celorlalti consumatori. O medie generală de plată nu poate fi făcută decât pentru casnici, pentru că firmele au consumuri de energie foarte diferite, funcţie de profilul lor. În schimb, la consumatorii casnici, considerând un consum mediu de 250 de kW pe lună – circa 3 MW pe an, impactul exceptării în facturi poate fi calculat. În România sunt 8,4 milioane de gospodării conectate la sistemul de electrificare. Fiecare dintre acestea, luând în calcul consumul mediu amintit, plăteşte mai mult cu 3 lei în fiecare lună, 36 de lei pe an (8 euro pe an) pentru ceea ce nu plătesc fabricile. Aproape 65 de milioane de euro este factura suplimentară a populaţiei în contul exceptării de la plata CV a marilor fabrici. Restul de aproape 195 de milioane de euro este în sarcina firmelor din ţară.

Cei 3 lei pe lună se adaugă costului cu certificatele verzi pe care oricum le achită lunar comunisatorii casnici. La un consum de 250 de kW lunar, costul energiei curate se ridică la 8-9 lei. În total, impactul CV în factura populaţiei la curent se ridică la 10 - 11 lei pe lună, 120 -130 de lei pe an.

Cine sunt beneficiarii

Un număr de 46 de fabrici energointensive sunt beneficiarele sistemului de exceptare de la plata CV. Funcţie de gradul lor de energointensivitate, exceptarea poate merge de la 40% la 85%. Printre aceste fabrici se numără Alro Slatina, ArcelorMittal Galaţi, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom (Rafinăria Petrobrazi), Azomureş, Chimcomplex Borzeşti, Lafarge Ciment Romania, Carpat Cement Holding şi Holcim România.

Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei. 

Prevederile Hotărârii se aplică întreprinderilor din sectoarele expuse riscului de a-şi pierde competitivitatea, din cauza finanţării sprijinului acordat energiei din surse regenerabile, risc datorat electrointensivităţii beneficiarului şi expunerii la comerţul internaţional. Schema de suport se va aplica timp de 10 ani, începând din 2015, iar costul ei total a fost estimat la 750 de milioane de euro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
124

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
90

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
82

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...